Paspoort

Een paspoort is een reisdocument waarmee u zich ook kunt legitimeren. Het is 10 jaar geldig. Voor personen onder de 18 jaar is de geldigheidsduur 5 jaar.

Reizen

Met uw paspoort kunt u naar het buitenland reizen. Voor sommige landen heeft u nog wel een visum nodig. Ambassades in Nederland geven hier meer informatie over op hun website.
Reist u alleen binnen Europa? Dan is de identiteitskaart misschien iets voor u.

Legitimeren

In welke gevallen moet u zich legitimeren? Dat kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Alle kinderen een eigen document

Als gevolg van Europese regelgeving is de geldigheid vervallen van alle kinderbijschrijvingen in paspoorten. Kinderen moeten een eigen paspoort of een Nederlandse identiteitskaart hebben om naar het buitenland en weer terug naar Nederland te kunnen reizen.

Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.

Voor informatie over grenscontrole aan de Nederlandse grens indien u reist met uw kind wordt u verwezen naar de website van de Rijksoverheid.

Op deze website staat een overzicht van documenten die u mee kunt nemen, u hoeft echter niet alle documenten mee te nemen. Er wordt ook een formulier "Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland" beschikbaar gesteld.

Achternamen in paspoort ouder(s)

Bij de aanvraag van een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart voor de ouder(s), kan er voor worden gekozen om ook de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen.

Kopie identiteitsbewijs? Laat 'm niet zomaar kopiëren!

Fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs voorkomen? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Voor het aanvragen van een paspoort gelden de volgende voorwaarden:

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit;
 • U woont in de gemeente Westland en u bent ingeschreven in het Basisregister Personen (BRP, voorheen GBA) van de gemeente Westland;
 • U levert uw oude document in.
  Op verzoek kan uw oude identiteiskaart ongeldig worden gemaakt zodat u dit kunt houden;
 • Kinderen jonger zijn dan 18 jaar: schriftelijke of persoonlijke toestemming nodig van beide ouders of gezaghouders. Vul hiervoor het toestemmingsformulier in.
 • Kinderen moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen én het afhalen van een paspoort. 

Verenigde Staten

Reist u naar de Verenigde Staten? dan heeft u naast een geldig paspoort ook elektronische toestemming nodig voordat u vertrekt. Kijk voor meer informatie op de website van de Amerikaanse overheid.

Een paspoort vraagt u aan bij het Loket Burgerzaken in gemeentekantoor Naaldwijk, Stokdijkkade 2. U moet een paspoort altijd persoonlijk aanvragen en ophalen.

Altijd een afspraak maken

Maak direct een afspraak voor het aanvragen of ophalen van een paspoort via bovenstaande knop.

Hoe lang duurt het?

De levertijd van een paspoort is 5 werkdagen. Heeft u het nieuwe document snel nodig? Maak dan gebruik van een spoedaanvraag. De wachttijd is 1 werkdag als u het vóór 14.00 uur aanvraagt. Deze aanvraag kost meer.

Paspoort kwijt of gestolen?

Als u uw paspoort kwijt bent, gaat u niet naar de politie maar naar de gemeente. De verklaring van de vermissing wordt bij de gemeente opgemaakt en u kunt direct een nieuw document aanvragen.

Meenemen

 • alle reisdocumenten die u heeft (paspoort én identiteitskaart);
 • 1 pasfoto in kleur (lees meer over de eisen voor pasfoto's), eventueel gepast muntgeld voor de foto-automaat (5 euro);
  Let op: u mag niet dezelfde foto van uw huidige document meenemen.
 • schone vingers! Het is belangrijk dat uw vingerafdrukken vrij zijn van oneffenheden (bijvoorbeeld verfresten). Lees meer over het afnemen van vingerafdrukken.

Kinderen jonger dan 18 jaar nemen ook mee:

 • ingevuld toestemmingsformulier (pdf)
 • identiteitsbewijs van ouders of gezaghouders die toestemming verlenen

Meenemen bij ophalen:

 • het afhaalbewijs
 • oude paspoort/identiteitskaart
Kosten paspoort
ProductPrijs
Paspoort, 10 jaar geldig (18 jaar en ouder)€ 66,95
Paspoort, 5 jaar geldig (jonger dan 18 jaar)€ 51,05
spoedaanvraag paspoort, meerkosten€ 47,07