75 jaar Vrijheid

In 2020 staan we ook in Westland stil bij 75 jaar vrijheid. Tijdens het hele jaar vinden activiteiten plaats waarbij herdenken, vieren en koesteren centraal staan.

 • 8 april: Lezing 'Burgemeesters in oorlogstijd' - Naaldwijk

  Professor dr. Peter Romijn van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies houdt een lezing over ‘burgemeesters in oorlogstijd’. De heer Romijn schetst met historische voorbeelden voor welke moeilijke keuzes burgemeesters stonden. Wie opstapte hoefde verder geen vuile handen te maken, maar wist bijna zeker dat hij door een NSB-er zou worden opgevolgd. Wie bleef zitten kon erger voorkomen, maar stond onder druk van de bezetter. Deze lezing wordt georganiseerd door Het Genootschap Oud-Westland.

  Locatie:  Ontmoetingskerk (Anjerlaan 47, Naaldwijk)
  Tijd: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
  Kosten: € 4,- (gratis voor leden Genootschap Oud-Westland)

  Voorafgaand aan de lezing is de presentatie van het Historisch Jaarboek 2020 van het Genootschap Oud-Westland. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid is een speciale uitgave verzorgd met artikelen en foto’s die met de oorlog en bevrijding te maken hebben. Het jaarboek is op 8 april te koop voor € 14,95 Leden ontvangen het gratis.

 • 15 april: Vrijheidsexpress - Westland

  De gemeente Westland zal dit jaar de 'Vrijheidsexpress' ontvangen. Dit is een bus die op bepaalde plekken in de gemeente stopt om met elkaar in gesprek te gaan over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Waar de bus precies stopt, leest u later op deze pagina.

 • 17 april: Opening tentoonstellingen Westlands Museum - Honselersdijk

  Het Westlands Museum organiseert twee tentoonstellingen: ‘Westland in de Tweede Wereldoorlog’ en ‘Wat zou jij doen?’. De tentoonstellingen zijn tot 8 november 2020 te zien in het Westlands Museum (Middel Broekweg 154, Honselersdijk). De openingstijden staan vermeld op de website van het Westlands Museum. Burgemeester Bouke Arends opent beide tentoonstellingen op vrijdag 17 april om 16.00 uur.

  De grote overzichtstentoonstelling gaat over belangrijke zaken die in de periode 1939-1945 in Westland hebben plaatsgevonden. Achtereenvolgens komen aan de orde; de mobilisatie, de oorlog in de meidagen van 1940, de tuinbouw in oorlogstijd, het dagelijkse leven, de aanleg van de Atlantikwall, het verzet, de hongerwinter en de bevrijding.

  De tweede tentoonstelling, ‘Wat zou jij doen?’, behandelt een tiental dilemma’s aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de oorlog. Deze roepen bij bezoekers de vraag op wat zij in dat geval zouden doen of hoe zij daarmee om zouden gaan.

 • 28 april: Bevrijdings-feestmiddag voor senioren - Wateringen

  Het Oranje Comité Wateringen organiseert in de feesttent in het Hofpark (Wateringen) een bevrijdingsfeest voor Westlandse senioren. Van 14.00 tot 16.30 worden de aanwezigen getrakteerd op een middag met zang en muziek. Lekker meezingen met liedjes van rond de bevrijding en nu met optredens van Smartlappenkoor De Waterlanders en zangduo Komfort & Joy. De toegang is gratis

  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen

 • 29 april: Finale dichtenwedstrijd ‘Vrijheid’ - Wateringen

  In aanloop naar 29 april maken basisschoolleerlingen een gedicht met het thema vrijheid. Een jury, waaronder professionele dichters, kiest per school de beste drie gedichten uit. Deze worden tijdens deze leuke kindermiddag in de feesttent in het Hofpark (Wateringen) voorgedragen. En er wordt een winnaar gekozen. Het winnende gedicht wordt voorgedragen bij de Dodenherdenking in Wateringen.

  De toegang is gratis. Tijdstip volgt later.

  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen

 • 29 april: Filmavond - Wateringen

  De feesttent in het Hofpark (Wateringen) wordt deze avond omgetoverd tot bioscoop. De film begint om 20.30 uur en de toegangsprijs is € 5,-.

  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen

 • 1 mei: Opening tentoonstelling 'Oorlog en bevrijding' - Wateringen-Kwintsheul

  De Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul besteedt aandacht aan de bevrijding in 1945 en de oorlogsgebeurtenissen in Wateringen, Kwintsheul en aan de verhalen van de oudere, soms al overleden, Wateringers en Heulenaars.

  De opening is op vrijdag 1 mei, tussen 14.00 en 15.00 uur in de Hofboerderij (Hoflaan 1, Wateringen). Daarna is de tentoonstelling iedere zaterdag en zondag in mei gratis te bezichtigen van 13.30 tot 16.30 uur. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 1 juni.

 • 1 mei: Westlandse bevrijdings-pubquiz - Wateringen

  Het Oranje Comité Wateringen organiseert in de feesttent in het Hofpark (Wateringen) vanaf 20.30 uur een grote pubquiz. De vragen hebben te maken met de bevrijding en vrijheid. De toegangsprijs is nog niet bekend,
  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen.

  Vanaf half maart kunnen Westlandse teams zich daar ook opgeven voor de pubquiz.

 • 2 mei: Jongerenavond, thema ‘Vrijheid’ - Wateringen

  Het Oranje Comité Wateringen organiseert in de feesttent in het Hofpark (Wateringen) een (alcoholvrije) avond voor de Westlandse jeugd met het thema vrijheid. De avond start om 20.00 uur. De toegangsprijs is nog niet bekend. Meer informatie volgt later.

  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen

 • 5 mei: Ontsteking bevrijdingsvuur - Wateringen

  Op de avond van 4 mei vertrekken tien atleten van atletiekvereniging Olympus'70 en een groep begeleiders van het Oranje Comité Wateringen naar Wageningen. Daar halen zij het bevrijdingsvuur namens Westland op.

  Rond middernacht wordt op het 5 Mei Plein in Wageningen de nationale bevrijdingsceremonie gehouden. Daarna overhandigt het Nationaal Comité het vuur aan de lopers van Olympus'70. Met de brandende fakkel beginnen zij aan hun 130 kilometer lange tocht door de nacht.

  Op 5 mei komt de stoet tussen 10.00 en 10.30 uur aan in het Hofpark in Wateringen. Tijdens een ceremonie wordt het vuur overhandigd aan een afgevaardigde van het gemeentebestuur. Met het ontsteken van de grote bevrijdingsvlam wordt het startsein gegeven voor de viering van Bevrijdingsdag.

  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen

 • 5 mei: Viering Bevrijdingsdag - Wateringen

  In Het Hofpark in Wateringen wordt van 10.00 tot 20.00 uur 75 bevrijding uitgebreid gevierd. Op het podium in de feesttent zijn diverse optredens: dans, muziek en zang. Het programma is leuk voor alle leeftijden. Voor de allerkleinsten is er een speeltuintje en zijn er luchtkussens. Ook de Liberation Tour komt langs het feestterrein. De toegang is gratis.

  Meer informatie is te vinden op de website van Oranjecomité Wateringen.

 • 5 mei: Liberation Tour - Westland

  De Liberation Tour is een optocht met oude legervoertuigen georganiseerd door Oranje Comité ’s-Gravenzande. De optocht zal op verschillende plekken in de gemeente te zien zijn.
  De gemeente heeft zich aangesloten bij het initiatief.

 • 5 mei: Bevrijdingsfestival Wollepop - Naaldwijk

  Stichting Wollepop organiseert het gratis bevrijdingsfestival van 16.00 tot 23.00 uur in het Teejater in Naaldwijk (Havenstraat 43-45). Zeven Westlandse bands vertonen hun kunsten. Een bekendere band sluit het festival af.

  Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Stichting Wollepop

 • 5 mei: Bevrijdingsconcert Westlands Mannenkoor - Naaldwijk

  Het Westlands Mannenkoor geeft op dinsdag 5 mei 2020  vanaf 20.00 uur een bevrijdingsconcert in de Oude Kerk (Wilhelminaplein, Naaldwijk). Het concert is toegankelijk met een gratis verkrijgbaar entreebewijs. Meer informatie over de wijze waarop de kaarten verkrijgbaar zijn volgt op de website van het Westlands Mannenkoor.

Uw activiteit in deze lijst?

Wilt u ook iets organiseren in het kader van 75 jaar vrijheid? Stuur dan een mail met uw initiatief. Dan nemen we uw activiteit op in onderstaande lijst.

Zorg dat uw mail de volgende informatie bevat:

 • een korte beschrijving van de activiteit
 • waar en wanneer vindt de activiteit plaats
 • als er meer activiteiten zijn een overzicht of agenda toevoegen
 • als er kaarten worden verkocht aangeven wat die kosten en waar ze te koop zijn
 • als mensen zich vooraf moeten aanmelden dit duidelijk beschrijven (hoe, waar)

Activiteiten die eerder plaatsvonden

 • 22 januari: Onthulling holocaustmonument Levenslicht - Naaldwijk

  Op 27 januari 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan.
  Om ook stil te staan bij de 51 Holocaustslachtoffers uit onze gemeente was het tijdelijke holocaustmonument 'Levenslicht' te zien op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
  Levenslicht bestond uit ongeveer 500 herdenkingsstenen en werd op woensdagavond 22 januari onthuld. Het Wilhelminaplein in Naaldwijk is als locatie gekozen omdat Naaldwijk het religieus en cultureel centrum van de Joodse gemeenschap was.
  Ook woonde de gedeporteerde slagersfamilie Van Tijn aan het Wilhelminaplein. Het monument was te bezoeken vanaf 22 januari tot en met 2 februari.

  Lichtmonument  Levenslicht
  In het donker lichtten de stenen om de paar seconden op om daarna weer uit te doven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseerden de stenen het leven dat in de gemeente gemist wordt. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook in onze gemeente zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

 • 20 februari: Lezing 'Tweede wereldoorlog en bevrijding'

  De Historische Vereniging Monster-Ter Heijde organiseert in de bibliotheek in Monster (Rubenslaan 1) een lezing over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding.
  Voor deze avond vol foto’s en geschiedenisverhalen is aanmelden gewenst.
  De lezing is gratis voor leden van de Historische Vereniging, Anders betaalt u een kleine bijdrage van €4,-

  Er is al heel wat uniek materiaal voor de lezing verzameld, maar aanvullingen zijn altijd welkom. Heeft u beeldmateriaal uit de oorlog, van Bevrijdingsdag of de bevrijdingsfeesten? Dan kunt u een scan of foto daarvan maken en mailen naar  info@hvmonsterterheijde.nl. Ook kan iemand van de Historische Vereniging bij u langskomen om er een foto van te maken. Verhalen uit de oorlogstijd en over de bevrijding van onze dorpen zijn ook welkom.

  Meer informatie is te vinden op de website van de Historische Vereniging Monster-Ter Heijde.