Activiteiten 75 jaar vrijheid

Alle evenementen/bijeenkomsten in het kader van ’75 jaar vrijheid’ zijn tot 1 september afgelast. De gemeente Westland bekijkt hoe invulling kan worden gegeven aan activiteiten die na die tijd plaatsvinden in het kader van ’75 jaar vrijheid’.

4 mei: Dodenherdenking

Maandag 4 mei 2020 vindt in Nederland de jaarlijkse Nationale Herdenking plaats. Dit jaar zijn er geen gemeenschappelijke herdenkingsplechtigheden in Westland. Conform de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het college van Westland besloten een aangepaste 4 mei herdenking te organiseren in 6 kernen. Dit jaar herdenken we daarom wel in geest samen, maar niet fysiek. Dit past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden en die rekening houdt met de coronamaatregelen.

Monumenten hele dag toegankelijk

In de kernen De Lier, ’s-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen zijn de gemeentelijke oorlogsmonumenten en in Poeldijk het monument op de parochiële begraafplaats op maandag 4 mei 2020 de gehele dag toegankelijk voor publiek om te herdenken en/of bloemen te leggen. Op deze manier kan de Westlandse samenleving, ondanks de moeilijke omstandigheden, stilstaan bij gevallenen in de strijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze individuele bezoeken wordt iedereen verzocht de coronamaatregelen in acht te nemen.

Kranslegging namens samenleving zonder publiek

Het officiële moment, in de vorm van een kranslegging namens de Westlandse samenleving in de 6 kernen, vindt plaats om 19.00 uur met aansluitend 2 minuten stilte. De kranslegging wordt gedaan door maximaal 3 personen (afgevaardigde van college B en W, lokaal oranje/4mei-comité en Stichting Veteranen Westland) en zonder publiek.

 

Kransleggingen in Westland
KernTijdOmschrijving
Naaldwijk19.00 uurKranslegging door burgemeester Arends en afgevaardigden van oranjecomité Naaldwijk en Stichting Veteranen Westland. Aansluitend 2 minuten stilte.
De Lier19.00 uurKranslegging door wethouder Vreugdenhil en afgevaardigden van 4 mei-comité en Stichting Veteranen Westland. Aansluitend 2 minuten stilte.
‘s-Gravenzande19.00 uurKranslegging door wethouder Snijders en afgevaardigden van Oranjevereniging ’s-Gravenzande en Stichting Veteranen Westland. Aansluitend 2 minuten stilte.
Monster19.00 uurKranslegging door wethouder Varekamp en afgevaardigden van oranjecomité Monster en Stichting Veteranen Westland. Aansluitend 2 minuten stilte.
Wateringen19.00 uurKranslegging door wethouder Van der Stee en afgevaardigden van oranjecomité Wateringen en Stichting Veteranen Westland. Aansluitend 2 minuten stilte.
Poeldijk19.00 uurKranslegging door wethouder Gardien-Reinders en afgevaardigden van oranjecomité Poeldijk en Stichting Veteranen Westland. Aansluitend 2 minuten stilte.

Toespraak burgemeester Arends

Burgemeester Arends houdt ter gelegenheid van de Nationale Herdenking een toespraak. Deze toespraak is vanaf 4 mei beschikbaar op de website en social media van gemeente Westland. Ook wordt de toespraak op 4 mei ieder uur uitgezonden op WOS TV.

5 mei: Bevrijdingsdag

Gemeentehuis Verdilaan kleurt rood-wit-blauw op Bevrijdingsdag

Het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk wordt op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) rood-wit-blauw verlicht. Een prachtig gezicht! Zo staat de gemeente Westland stil bij 75 jaar vrijheid in Westland.

Vlaggenzee

Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen op 5 mei vanaf zonsopkomst tot zonsondergang de vlag (zonder oranje wimpel) in top hijsen. Zo vieren wij samen de vrijheid en laten we met één grote vlaggenzee in deze coronacrisis onze verbondenheid als Westlanders zien.

Carillons in het teken van de bevrijding

Op dinsdag 5 mei klinken op drie plekken in Westland de carillons. Van 12.00 tot 13.00 uur zijn de klokken van de Domtoren in De Lier te horen, van 14.30 tot 15.30 uur van de Oude Kerk in Naaldwijk en van 16.30 tot 17.30 uur van de Protestantse Kerk in Wateringen. De beiaardbespelingen op de marktdagen (woensdag 6 en 13 mei) staan ook in het teken van de bevrijding.

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Juist nu veel mensen door de coronamaatregelen veel thuis zitten, zorgen de klanken uit de kerktorens voor vrolijkheid, een gevoel van verbondenheid en bieden ze enige troost. Beiaardier Bas de Vroome laat liederen horen die passen bij de tijd waarin we nu leven.

Mix oud en modern

Naast oude liederen als ‘Merck toch hoe sterk’ en het Wilhelmus klinken er moderne liederen uit de torens, zoals van Ramses Shaffy (Wij zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder), André Hazes (Geef mij je angst), Franky Stardust, (De handen ineen) en natuurlijk van Richard Rogers (You’ll never walk alone).

Nationale Bevrijdingsestafette

In coronatijd staat het culturele leven in Nederland zo goed als stil. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er op veel plekken nog livemuziek in de openbare ruimte: de Nationale Bevrijdingsestafette. De beiaardiers van Nederland spelen sinds september 2019 op meer dan 100 torens in het hele land. Met deze estafette vieren ze 75 jaar vrijheid.

Gedichten uit 'Een vrij land'

Vanwege de coronamaatregelen gaat de theatervoorstelling 'Een vrij land' in WestlandTheater De Naald op 4 mei 2020 niet door.

De schrijver van deze theaterproductie heeft nu zes gedichten uit de voorstelling als videoclip online gezet. Het zijn korte reflectiemomenten over oorlog en 75 jaar vrijheid. U kunt ze op een rustig moment, waar en wanneer u dat wilt beluisteren: in uw achtertuin, op balkon, bij de koffie. Beluister de gedichten hier.

Activiteiten die eerder plaatsvonden

 • 22 januari: Onthulling holocaustmonument Levenslicht - Naaldwijk

  Op 27 januari 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan.
  Om ook stil te staan bij de 51 Holocaustslachtoffers uit onze gemeente was het tijdelijke holocaustmonument 'Levenslicht' te zien op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
  Levenslicht bestond uit ongeveer 500 herdenkingsstenen en werd op woensdagavond 22 januari onthuld. Het Wilhelminaplein in Naaldwijk is als locatie gekozen omdat Naaldwijk het religieus en cultureel centrum van de Joodse gemeenschap was.
  Ook woonde de gedeporteerde slagersfamilie Van Tijn aan het Wilhelminaplein. Het monument was te bezoeken vanaf 22 januari tot en met 2 februari.

  Lichtmonument  Levenslicht
  In het donker lichtten de stenen om de paar seconden op om daarna weer uit te doven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseerden de stenen het leven dat in de gemeente gemist wordt. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook in onze gemeente zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

 • 20 februari: Lezing 'Tweede wereldoorlog en bevrijding'

  De Historische Vereniging Monster-Ter Heijde organiseert in de bibliotheek in Monster (Rubenslaan 1) een lezing over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding.
  Voor deze avond vol foto’s en geschiedenisverhalen is aanmelden gewenst.
  De lezing is gratis voor leden van de Historische Vereniging, Anders betaalt u een kleine bijdrage van €4,-

  Er is al heel wat uniek materiaal voor de lezing verzameld, maar aanvullingen zijn altijd welkom. Heeft u beeldmateriaal uit de oorlog, van Bevrijdingsdag of de bevrijdingsfeesten? Dan kunt u een scan of foto daarvan maken en mailen naar  info@hvmonsterterheijde.nl. Ook kan iemand van de Historische Vereniging bij u langskomen om er een foto van te maken. Verhalen uit de oorlogstijd en over de bevrijding van onze dorpen zijn ook welkom.

  Meer informatie is te vinden op de website van de Historische Vereniging Monster-Ter Heijde.