75 jaar vrijheid

Alle evenementen/bijeenkomsten in het kader van ’75 jaar vrijheid’ zijn tot 1 september afgelast. De gemeente Westland bekijkt hoe invulling kan worden gegeven aan activiteiten die na die tijd plaatsvinden in het kader van ’75 jaar vrijheid’.

4 mei: Dodenherdenking

Conform de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het college van Westland een aangepaste 4 mei herdenking georganiseerd in 6 kernen. Dit jaar herdachten we daarom wel in geest samen, maar niet fysiek. Dit pastte bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons bevinden, rekening houdend met de coronamaatregelen. Verschillende collegeleden hebben zonder publiek kransen gelegd bij de verschillende oorlogsmonumenten en 2 minuten stilte gehouden.

5 mei: Bevrijdingsdag

Gemeentehuis Verdilaan kleurde rood-wit-blauw op Bevrijdingsdag

Het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk werd op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) rood-wit-blauw verlicht. Een prachtig gezicht! Zo staat de gemeente Westland stil bij 75 jaar vrijheid in Westland.

Carillons in het teken van de bevrijding

Op dinsdag 5 mei klonken op drie plekken in Westland de carillons. De klokken van de Domtoren in De Lier, de Oude Kerk in Naaldwijk en de Protestantse Kerk in Wateringen werden op verschillende tijden door een beiaard bespeeld in het teken van de bevrijding.

Mix oud en modern

Naast oude liederen als ‘Merck toch hoe sterk’ en het Wilhelmus klonken er moderne liederen uit de torens, zoals van Ramses Shaffy (Wij zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder), André Hazes (Geef mij je angst), Franky Stardust, (De handen ineen) en natuurlijk van Richard Rogers (You’ll never walk alone).

Nationale Bevrijdingsestafette

In coronatijd staat het culturele leven in Nederland zo goed als stil. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er op veel plekken nog livemuziek in de openbare ruimte: de Nationale Bevrijdingsestafette. De beiaardiers van Nederland spelen sinds september 2019 op meer dan 100 torens in het hele land. Met deze estafette vieren ze 75 jaar vrijheid.

Gedichten uit 'Een vrij land'

Vanwege de coronamaatregelen ging de theatervoorstelling 'Een vrij land' in WestlandTheater De Naald op 4 mei 2020 niet door.

De schrijver van deze theaterproductie heeft zes gedichten uit de voorstelling als videoclip online gezet. Het zijn korte reflectiemomenten over oorlog en 75 jaar vrijheid. U kunt ze op een rustig moment, waar en wanneer u dat wilt beluisteren.

Activiteiten die eerder plaatsvonden

 • 22 januari: Onthulling holocaustmonument Levenslicht - Naaldwijk

  Op 27 januari 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan.
  Om ook stil te staan bij de 51 Holocaustslachtoffers uit onze gemeente was het tijdelijke holocaustmonument 'Levenslicht' te zien op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.
  Levenslicht bestond uit ongeveer 500 herdenkingsstenen en werd op woensdagavond 22 januari onthuld. Het Wilhelminaplein in Naaldwijk is als locatie gekozen omdat Naaldwijk het religieus en cultureel centrum van de Joodse gemeenschap was.
  Ook woonde de gedeporteerde slagersfamilie Van Tijn aan het Wilhelminaplein. Het monument was te bezoeken vanaf 22 januari tot en met 2 februari.

  Lichtmonument  Levenslicht
  In het donker lichtten de stenen om de paar seconden op om daarna weer uit te doven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseerden de stenen het leven dat in de gemeente gemist wordt. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook in onze gemeente zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

 • 20 februari: Lezing 'Tweede wereldoorlog en bevrijding'

  De Historische Vereniging Monster-Ter Heijde organiseert in de bibliotheek in Monster (Rubenslaan 1) een lezing over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding.
  Voor deze avond vol foto’s en geschiedenisverhalen is aanmelden gewenst.
  De lezing is gratis voor leden van de Historische Vereniging, Anders betaalt u een kleine bijdrage van €4,-

  Er is al heel wat uniek materiaal voor de lezing verzameld, maar aanvullingen zijn altijd welkom. Heeft u beeldmateriaal uit de oorlog, van Bevrijdingsdag of de bevrijdingsfeesten? Dan kunt u een scan of foto daarvan maken en mailen naar  info@hvmonsterterheijde.nl. Ook kan iemand van de Historische Vereniging bij u langskomen om er een foto van te maken. Verhalen uit de oorlogstijd en over de bevrijding van onze dorpen zijn ook welkom.

  Meer informatie is te vinden op de website van de Historische Vereniging Monster-Ter Heijde.