75 jaar vrijheid

Alle evenementen/bijeenkomsten in het kader van ’75 jaar vrijheid’ zijn tot 1 september afgelast. De gemeente Westland bekijkt hoe invulling kan worden gegeven aan activiteiten die na die tijd plaatsvinden in het kader van ’75 jaar vrijheid’.

4 mei: Dodenherdenking

Conform de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het college van Westland een aangepaste 4 mei herdenking georganiseerd in 6 kernen. Dit jaar herdachten we daarom wel in geest samen, maar niet fysiek. Dit pastte bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons bevinden, rekening houdend met de coronamaatregelen. Verschillende collegeleden hebben zonder publiek kransen gelegd bij de verschillende oorlogsmonumenten en 2 minuten stilte gehouden.

5 mei: Bevrijdingsdag

Gemeentehuis Verdilaan kleurde rood-wit-blauw op Bevrijdingsdag

Het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk werd op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) rood-wit-blauw verlicht. Een prachtig gezicht! Zo staat de gemeente Westland stil bij 75 jaar vrijheid in Westland.

Carillons in het teken van de bevrijding

Op dinsdag 5 mei klonken op drie plekken in Westland de carillons. De klokken van de Domtoren in De Lier, de Oude Kerk in Naaldwijk en de Protestantse Kerk in Wateringen werden op verschillende tijden door een beiaard bespeeld in het teken van de bevrijding.

Mix oud en modern

Naast oude liederen als ‘Merck toch hoe sterk’ en het Wilhelmus klonken er moderne liederen uit de torens, zoals van Ramses Shaffy (Wij zullen doorgaan en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder), André Hazes (Geef mij je angst), Franky Stardust, (De handen ineen) en natuurlijk van Richard Rogers (You’ll never walk alone).

Nationale Bevrijdingsestafette

In coronatijd staat het culturele leven in Nederland zo goed als stil. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er op veel plekken nog livemuziek in de openbare ruimte: de Nationale Bevrijdingsestafette. De beiaardiers van Nederland spelen sinds september 2019 op meer dan 100 torens in het hele land. Met deze estafette vieren ze 75 jaar vrijheid.

Gedichten uit 'Een vrij land'

Vanwege de coronamaatregelen ging de theatervoorstelling 'Een vrij land' in WestlandTheater De Naald op 4 mei 2020 niet door.

De schrijver van deze theaterproductie heeft zes gedichten uit de voorstelling als videoclip online gezet. Het zijn korte reflectiemomenten over oorlog en 75 jaar vrijheid. U kunt ze op een rustig moment, waar en wanneer u dat wilt beluisteren.

Activiteiten die eerder plaatsvonden