Veel gestelde vragen bijzondere bijstand energiekosten

De Bijzondere bijstand energiekosten is een tijdelijke extra bijdrage als u de kosten voor energie niet kunt betalen. We betalen dit iedere maand u. U kunt de bijstand aanvragen als u niet genoeg geld heeft op uw rekeningen (uw vermogen) om de hogere kosten voor energie te betalen. Heeft u een vermogen boven de € 6.505 voor alleenstaanden en € 13.010 voor partners? Dan heeft u geen recht op deze bijzondere bijstand. We kijken niet naar het vermogen dat is opgenomen in de woning en in een eerste auto. 

We vergelijken uw betaalde voorschotten voor energie (over de maanden van uw aanvraag) met het voorschot van januari 2022. Van dat verschil krijgt u maximaal 80% betaald. In de volgende gevallen is het bedrag lager:

  • als u de energietoeslag al heeft gehad 
  • als u meer verdient dan 170% van het sociaal minimum. 30% van de inkomsten boven de 170% is voor de kosten van energie.

Ja, dat is mogelijk. We kijken eerst of u al gebruik maakt van bijvoorbeeld de energietoeslag. Dat noemen we een voorziening. Als een huishouden de energietoeslag al heeft ontvangen, verlagen we het bedrag van de Bijzondere bijstand energiekosten. Zie de rekenvoorbeelden op deze pagina.

U bent partners als u getrouwd bent of geregistreerd partners bent. Of als u op hetzelfde adres woont en:

  • samen een huishouden heeft
  • ex-echtgenoten of ex-partners bent
  • samen een kind heeft, het kind van uw partner heeft geaccepteerd (officieel heet dit erkend) of uw partner uw kind heeft erkend
  • u ergens anders als partners geregistreerd staat. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of als meeverzekerde bij een zorgverzekering

Nee, dat hoeft niet. Wel kijken we volgend jaar naar uw jaarnota. Is hier op te zien dat we gerekend hebben met een veel te hoog voorschot? Dan passen we dit aan. Geef ons daarom zo snel mogelijk veranderingen in uw voorschot en contract door.

Nee, de bijzondere bijstand energiekosten telt niet mee als inkomen bij een uitkering of voor de toeslagen van de Belastingdienst.

Nee, dat mag niet. Deze bijstand geven we namelijk voor een bijzonder doel.  

Nee, over deze bijzondere bijstand betaalt u geen belasting.

Nee, de uitkering algemene bijstand (levensonderhoud) wordt niet lager.

Bij de aanvraag voor bijzondere bijstand vragen we of u hier al geld voor heeft gekregen. Is dat zo? Dan geven we u hier geen bijzondere bijstand voor. We trekken dan het bedrag dat u heeft gekregen af van het bedrag dat u krijgt voor de bijzondere bijstand energiekosten. 

Ja, dat kan. U moet natuurlijk wel een contract voor energie en weinig vermogen hebben. Voor inkomen uit de onderneming geldt het inkomen van de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2021. Van dat inkomen trekken we 17% af. Dat heet het Bbz-forfait. Het inkomen van uw partner telt hierbij mee. Dan hebben we het inkomen waarmee we kijken of u recht heeft op deze bijzondere bijstand.