Archeologie

Gaat u bouwen of graven in Westland? Dan kan archeologisch onderzoek nodig zijn. Soms moet u bij uw vergunningaanvraag een archeologisch rapport toevoegen. Hierin staat of er waardevolle resten in de grond zitten en of deze door uw werkzaamheden verstoord worden. Per situatie beoordeelt de gemeente welk onderzoek nodig is. Dit moet duidelijk zijn voordat u uw vergunning aanvraagt. Westland werkt samen met Erfgoed Delft voor archeologisch advies.
Archeologisch advies vragen
Wilt u weten of er archeologisch onderzoek nodig is, mail naar [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).
Stuur de volgende gegevens (voor zover bekend) met uw mail mee:
- een adres en de locatie op tekening
- tekeningen van de bouw en een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden
- gegevens over de oppervlakte en de diepte van de werkzaamheden
- bij nieuwbouw: gegevens over de fundering. Is er al een palenplan? Voeg dit toe
- is er al een archeologisch rapport? Voeg dit dan toe.
Wel of geen onderzoek nodig
U ontvangt archeologisch advies. Dit advies is een beoordeling of er wel of geen archeologisch onderzoek nodig is:
- als geen archeologisch onderzoek nodig is, kunt u verder met uw vergunningaanvraag.
- als er wel onderzoek nodig is, dan moet u een archeologisch onderzoek uit laten voeren. Dit kan uit verschillende stappen bestaan. De gemeente bepaalt welke stappen nodig zijn, controleert de rapporten en beslist of meer onderzoek nodig is.
Verschillende onderzoeken
De volgende onderzoeken kunnen nodig zijn om te bepalen of er archeologische resten aanwezig zijn, en of deze voldoende beschermd blijven in de ondergrond:
- bureauonderzoek
Bij een bureauonderzoek wordt gekeken naar geologische gegevens, oude kaarten, archieven en informatie over bodemverstoring.
- inventariserend veldonderzoek (boringen)
Als uit het bureauonderzoek blijkt dat er mogelijk archeologische resten in de bodem aanwezig zijn, wordt er op het terrein geboord.
- proefsleuvenonderzoek
Daarna kan een proefsleuvenonderzoek nodig zijn. Hierbij worden een aantal sleuven verspreid over het plangebied gegraven. Archeologische resten worden dan beter zichtbaar en er wordt bepaald hoe waardevol de resten zijn.
Planaanpassing, opgraving of archeologische begeleiding
Als de archeologische resten belangrijk genoeg zijn om te bewaren, zijn er drie opties mogelijk:
- planaanpassing: In overleg met een adviseur kunt u kijken naar de mogelijkheid om uw plan aan te passen. Dan blijven de archeologische resten beschermd in de ondergrond.
- opgraving: Als het niet mogelijk is om de plannen aan te passen, moet er een archeologische opgraving worden uitgevoerd.
- archeologische begeleiding: Soms moeten werkzaamheden onder archeologisch begeleiding plaatsvinden. Het archeologisch onderzoek vindt plaats tijdens de (bouw)werkzaamheden. Dit wordt dan als voorwaarde in de vergunning opgenomen.
Kosten
Als blijkt dat er voor uw initiatief archeologisch onderzoek nodig is, moet u daarvoor een bedrijf inhuren met een BRL SIKB 4000 certificering. U betaalt de kosten van dit onderzoek. Voor de beoordeling van het archeologisch rapport in uw vergunningsaanvraag betaalt u de gemeente volgens de legesverordening van de gemeente Westland.
Contact
Heeft u een vraag met betrekking tot archeologie over een lopende vergunningaanvraag, bouwplan of ruimtelijk plan, neem dan contact op met [email protected](Verwijst naar een e-mailadres)
Voor overige vragen over archeologie kunt u terecht bij [email protected](Verwijst naar een e-mailadres). Wij werken voor de archeologische planbeoordeling samen met Erfgoed Delft.