Minibossen in Westland

Denk mee over nieuw groen in het Westland!

Kent u een plek in de gemeente Westland die groener mag worden? Dat komt goed uit, want de gemeente Westland zoekt twee plekken voor de aanleg van 'tiny forests'. Dat zijn minibossen met een grootte van een tennisveld. Hierover mogen alle inwoners meedenken. Heeft u een plek voor een nieuw minibos in gedachten? Geef het dan direct door via deze aanmeldpagina.

Daarom leggen wij minibossen aan

Op dit moment is er één minibos (tiny forest) in onze gemeente, aan de Oranjewerf in Maasdijk. Zo’n minibos heeft allerlei voordelen. Het verbetert bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en geeft verkoeling op hete dagen. De kinderen leren hier over natuur en kunnen hier ook normale lessen krijgen, zoals rekenen of taal. Bovendien is het een thuis voor dieren, van vogels tot kleine zoogdieren zoals egels.

Gemeente, school en buurt werken samen

Leerlingen van twee vlakbij gelegen basisscholen De Aventurijn en Het Kompas plantten het bos begin 2022 en verzorgen het sindsdien. Dit houdt bijvoorbeeld in dat zij zwerfafval en grote takken die hinderlijk in de weg liggen opruimen. Dat doen zij samen met vrijwilligers van Stichting Groener Maasdijk. De gemeente ondersteunt hen daarbij. In december ondertekenden deze drie partijen een overeenkomst waarin deze samenwerking is vastgelegd.

“Voorheen was het een grasveld, dat weinig toegevoegde waarde had voor de buurt”, zegt initiatiefnemer Dave van Nielen van Stichting Groener Maasdijk. “Nu is het een fijne plek voor omwonenden én een leerzame plek voor kinderen. Echt een aanwinst voor Maasdijk.”

Volgens basisschooldirectrice Cindy van Roelen is het ideaal dat de scholen op een paar minuten loopafstand liggen. “De leraar kan bijvoorbeeld makkelijk besluiten om een les of een deel daarvan in het Tiny Forest te geven. Een rekenles bijvoorbeeld. Ook leren de kinderen hier over natuur. En als er iets moet gebeuren, kunnen leerlingen makkelijk komen helpen.”

Denk mee!

“Het is een verrijking voor elke buurt”, zegt wethouder Michiel Ferwerda. “Daarom willen we er graag nog twee aanleggen. Waar deze moeten komen, bepalen we graag samen met inwoners. Daarom nodig ik alle Westlanders uit om plekken aan te dragen.”

Omdat het een leerzame plek is voor kinderen, is het de bedoeling om een Tiny Forest te verbinden aan een basisschool. Daarom is het ideaal als deze zich op maximaal vijf minuten loopafstand bevindt. Je kunt je ook aanmelden als school. Dus heb je een geschikte plek in gedachten? Geef het door via deze pagina!

Minibossen

Naast Tiny Forests heeft de gemeente Westland in december 2021 twee bosplantsoenen aangeplant. De eerste ligt aan de Arckelweg in Poeldijk, op het trainingsveld achter het pand van Sportservice Zuid-Holland. De tweede ligt aan de Zwethkade in Wateringen. Dit was een grote open vlakte. Met het aanleggen van het minibos is deze open vlakte doorbroken.