Nationaal Park Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen, de brede strook aan de kust van Hoek van Holland tot aan Hillegom, is een prachtig en populair gebied. Het gebied bestaat uit zee, landschap, bossen, duinen en bijzondere planten en dieren. De natuur is belangrijk, maar er is ook plaats voor cultuur, het winnen van water, toeristen, woningen, landbouw en economie. Gemeente Westland is één van de ruim 50 organisaties die samenwerkt met Hollandse Duinen. 

Wethouder Albert Abee: “Als gemeente Westland willen we ons inzetten voor een duurzaam nationaal park. Dat is belangrijk voor planten, dieren en zeker ook voor de inwoners van onze gemeente. We werken er hard aan om de gemeente groener te maken. Dat sluit heel mooi aan bij de plannen van Nationaal Park Hollandse Duinen. 

De gemeente werkt aan groene gebieden die bij kwetsbare natuurgebieden liggen, bijvoorbeeld om stikstof op te vangen. Als het kan, verbinden we losse natuurgebieden met elkaar. Ook kijken we hoe we in de toekomst slim om kunnen gaan met water. Door de verandering van het klimaat moeten we steeds meer water opvangen. Ook willen we kwetsbare natuurgebieden beschermen. Dan kan door mensen die er komen om te ontspannen meer te verdelen. Op hetzelfde moment willen we meer plaatsen maken waar mensen kunnen ontspannen in de natuur. 

Groene zone op grens Westland en Den Haag 

De organisaties die samenwerken met Hollandse Duinen, gemeente Den Haag en Dunea hebben een contract ondertekend. Daarin staat dat zij groene gebieden in en rond Solleveld en Meijendel maken. Daarna gaan andere organisaties, zoals gemeente Westland, verder om het groene gebied op de grens van Westland en Den Haag af te maken. Ook komt er een betere verbinding tussen de losse natuurgebieden in dit gebied. Straks is er één groot park in de regio met natuur en ruimte om te ontspannen. “Wij kijken ernaar uit aan dit project te werken en samen met de andere organisaties te zorgen voor meer en beter groen in het gebied”, zegt de wethouder.