Geveltuin
Een geveltuin is een strook van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen uw woning aan. Dat staat mooi én het is gezellig om hier met buren mee aan de slag te gaan. Ook zijn er voordelen voor de omgeving. Zo geeft een geveltuin verkoeling op hete dagen en zorgt het ervoor dat regenwater beter weg kan lopen.
Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat geveltuintjes een bron van leven zijn. In 100 vierkante meter geveltuin komen gemiddeld 235 plantensoorten en 154 soorten insecten voor. Dus twijfel niet, maar vervang die tegels voor mooie bloemen en platen. De natuur is u dankbaar!
U mag een geveltuin aanleggen zonder dat u dit aan ons hoeft door te geven. Wel vragen wij u om rekening te houden met de volgende spelregels:
- om de stoep voor iedereen goed toegankelijk te houden, is het belangrijk dat er minstens 1 meter 80 van de stoep overblijft. Het gaat om de lengte van zes stoeptegels.
- verwijder maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.
- schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met bemeste tuinaarde.
De gemeente is niet verantwoordelijk voor schade aan de geveltuin door werkzaamheden aan kabels en leidingen.
U kunt het simpel aanpakken door een rijtje lavendel te planten. Maar u kunt ook verschillende planten gebruiken, zodat er het hele jaar iets te zien is. U kunt ook klimplanten nemen, zoals klimroos, of vuurdoorn. Die vinden vogels geweldig.
Bij de wijkmanager kunt u terecht met vragen. Stuur een email naar [email protected]. U kunt ook bellen naar 14 0174.