Altijd klaar voor winterweer

Van bar winterweer wordt niet iedereen blij, maar bij Sabrina van den Burg gaat het bloed dan juist sneller stromen. Samen met haar collega’s coördineert zij de gladheidsbestrijding bij de gemeente Westland. Zij vertelt wat erbij komt kijken om de wegen ’s winters begaanbaar te houden.

We hebben tot nu toe een zachte winter. Met uitzondering van één week in december, toen het dagenlang vroor en het zelfs ijzelde. “Het klinkt misschien gek, maar voor zulke momenten leven wij”, zegt Sabrina. “Op zulke momenten werkt iedereen als een goed geoliede machine samen. Van de mensen op de gemeentewerf, waar de wagens staan en het zout opgeslagen ligt, tot de chauffeurs van de 16 strooiwagens. De meeste chauffeurs zijn in dienst bij de aannemer die in opdracht van ons de strooiwerkzaamheden uitvoert, maar het voelt alsof we collega’s zijn.”

Maandenlange voorbereiding

Het strooiseizoen loopt van november tot en met maart. “De voorbereidingen op het nieuwe seizoen beginnen in april, zodra het vorige is afgelopen. Dan bespreken wat er goed ging en wat we kunnen verbeteren. Dat nemen we mee in het gladheidsbestrijdingsplan, dat we elk jaar finetunen. In oktober bouwen de wagens op met sneeuwschuivers, rijden alle routes na en controleren de computerapparatuur. Dat noemen we de vlootschouw. Zo zijn we vanaf november weer klaar om de weg op te gaan.”

Geen risico’s

Om te bepalen of er gestrooid moet worden, gebruiken Sabrina en haar collega’s verschillende bronnen. “We bekijken meerdere keren per dag uitgebreide weerrapporten en krijgen informatie van meetpunten in het wegdek. Daarnaast geven onze mensen die door de gemeente rijden waarnemingen door. Die drie bronnen versterken elkaar. Het lastige van gladheidsbestrijding is dat het niet alleen met luchttemperatuur te maken heeft. Het kan min vijf zijn, maar als de weg en de lucht droog zijn, wordt het niet glad. Andersom kan het zijn dat we strooien als het een paar graden boven nul is. Want ’s nachts zakt de wegtemperatuur en dan kan vocht alsnog aanvriezen. Eén ding is zeker: we nemen geen risico’s. Bij twijfel gaan we.”

Zoute boel

Terug naar die ene vorstweek in december. Sabrina en haar collega’s besloten toen zeven keer tot een volledige strooiactie. Die bestaat uit 450 kilometer autowegen en 150 kilometer fietspaden. Dat betekent dat we in die ene week ongeveer 4.200 kilometer gereden hebben. Daarnaast is er een aparte bruggenroute. Die rijden we meestal in het voor- en naseizoen. Want bruggen wordt vaak eerder koud en daardoor glad.”

Nog een weetje: in die decemberweek is ongeveer 210.000 kilo zout gestrooid. Dat is bijna de helft van de totale zoutvoorraad (450.000 kilo) die op de gemeentewerf opgeslagen ligt. “Mocht die tijdens een langere vorstperiode dreigen op te raken, dan is dat geen probleem. Bij onze leverancier ligt namelijk zo’n 2.000.000 kilo voor ons op voorraad. Dat kan met één telefoontje onze kant op komen als het moet.”

Klaar voor winterweer

Sinds eind december is de temperatuur niet meer in de buurt van het vriespunt gekomen. “Daarmee is ook de druk weer een beetje van de ketel. Mocht Koning Winter nog terugkomen, dan zijn wij er klaar voor.”

Hier vind je meer informatie over het strooibeleid van de gemeente Westland en bekijk je de strooiroutes.