Faunatrap helpt kleine dieren op de kant

Westland heeft er sinds deze week weer een faunatrap (eendentrap) bij. Wethouder Michiel Ferwerda en civiel specialist Danny Tahey plaatsten de trap langs het water in Fluwijn, ’s Gravenzande. Dit gebeurde in het bijzijn van Margo Uijlenbroek en haar dochter Denise, die op eigen initiatief de faunatrappen in onze gemeente extra onder de aandacht brengen.

Op sommige plekken in Westland kunnen kleine dieren, zoals katten, egels en jonge watervogels het water niet uitkomen omdat de kant te hoog is. Een faunatrap of klimtouw langs de oevers helpt dieren op een fijne manier uit het water te gaan. Het kan zelfs levensreddend zijn voor dieren. Op gemeentegrond plaatsten wij zelf faunavoorzieningen langs bestaande waterkanten. Dit gebeurt op plekken waar het kan, zodra de bescherming van de oever wordt vervangen. In nieuwe wijken worden de trappen door of in samenspraak met de aannemer geplaatst. Op eigen grond kunt u zelf een trap of touw plaatsen om dieren op de kant te helpen.

Zelf faunatrap plaatsen

Niet elke plek is geschikt voor een faunatrap. Het dier moet na het gebruiken van de trap veilig kunnen oversteken. Daarom plaatsen wij langs drukke doorgaande wegen geen faunavoorzieningen. Ook moet de trap niet in de weg staan voor de machine die het water onderhoud. Grenst uw tuin aan water en is het voor de dieren moeilijk om uit het water te komen omdat de waterkant te steil is? Dan kunt u via gemeentewestland.nl/faunatrap een aanvraag doen voor een gratis faunatrapje of klimtouw. Een medewerker neemt hierna contact met u op.