Ledverlichting op Westlandse sportvelden

Afgelopen week is er gestart met het verduurzamen van de verlichting langs sportvelden in Westland. In totaal worden 500 bestaande armaturen vervangen door duurzame ledverlichting. De vervanging zorgt op de lange termijn voor een lagere energierekening voor de Westlandse sportverenigingen. 

Alle sportvelden met lichtmasten in eigendom van gemeente Westland worden voorzien van ledverlichting. Het gaat hier om zo’n 500 armaturen op ongeveer 375 lichtmasten die vervangen worden. Tevens worden er 18 lichtmasten vervangen en 4 rechtgezet.

Sommige verenigingen zijn al voorzien van nieuwe verlichting, bijvoorbeeld bij de aanleg of renovatie van kunstgrasvelden of door de verenigingen zelf met subsidie van de gemeente. Deze actie levert voordelen voor 21 verengingen.

Besparen

Naast kostenbesparing zorgt de nieuwe verlichting voor kwaliteitsverbetering, en minder CO2-uitstoot. Ledverlichting gaat namelijk lang mee en heeft veel minder energie nodig dan de bestaande veldverlichting. Op lange termijn betekend dit verminderde stroomverbruik ook voor een verlaging van de energiekoten van de verenigingen

Eind november 2023 klaar

Wethouder Anko Goudswaard trapt de vervanging op vrijdag 6 oktober af met het omhoog takelen van een van de armaturen. De planning is dat alle armaturen (op lichtmasten die in eigendom zijn van gemeente Westland), eind november 2023 zijn vervangen voor LED-armaturen. Het bedrijf Firefly uit de Lier voert in opdracht van de gemeente Westland deze werkzaamheden uit. Wethouder Goudswaard: ”Ik ben erg blij dat wij als gemeente op deze manier kunnen bijdragen aan een goed en duurzaam sportklimaat voor jong en oud”