Leerlingen maken spandoeken voor vuurwerkvrije zones

Ook dit jaar zijn er ruim 400 vuurwerkvrije zones in Westland. Om ervoor te zorgen dat deze zones ook echt vrij blijven van vuurwerk, hebben leerlingen van basisscholen De Diamant uit Naaldwijk en De Hofvilla uit Wateringen spandoeken gemaakt. Hiermee roepen ze vuurwerkgebruikers op om geen vuurwerk af te steken in en rondom de aangewezen vuurwerkvrije zones. De spandoeken werden dinsdag middag opgehangen.

Dieren worden bang

Leerlingen van de Hofvilla hingen hun spandoek op bij de kinderboerderij van de Hofboerderij. In Naaldwijk gebeurde dit bij Careyn Woerdblok door basisschool de Diamant. “Dieren schrikken enorm van vuurwerk en dat vind ik zielig.  We hebben daarom deze spandoek gemaakt voor de kinderboerderij,” legt de 11-jarige leerling Fenne van Zuijl uit. “Onze oproep is om hier geen vuurwerk af te steken. Er zijn genoeg plekken waar je dat wel kan doen. En als je vuurwerk afsteekt, doe dat dan ook niet met knalvuurwerk. Want zelfs ik word bang van de harde knallen,” vervolgt Fenne.  De actie is bedoeld om kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van vuurwerkvrije zones, waarom deze bestaan, welke regels er zijn en hoe je verstandig met vuurwerk omgaat.

Vuurwerkoverlast voorkomen

Verschillende plekken zoals verpleeg- en verzorgingstehuizen, kinderboerderijen, speeltuinen en natuurgebieden zijn aangewezen als vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Het doel van deze zones is om vuurwerkoverlast te verminderen, hoewel het helaas niet mogelijk is om dit helemaal te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat inwoners vuurwerkoverlast blijven melden.