Maasvlakte I als mogelijke locatie voor twee kerncentrales

Het Rijk onderzoekt de opening van twee nieuwe kerncentrales. Maasvlakte I is een van de locaties die onderzocht zal worden. Van 23 februari 2024 tot en met 4 april 2024 kunt u uw mening geven over de plannen.

Nederland heeft verschillende schone energiebronnen nodig om in 2035 geen CO2 meer uit te stoten bij de opwek van elektriciteit. Ook kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan dit doel, naast zon- en windenergie. Het Rijk onderzoekt daarom de opening van 2 nieuwe kerncentrales. De locaties die in eerste instantie hiervoor in beeld zijn, naast de in 2022 aangegeven voorkeurslocatie Borssele, is ook Maasvlakte I. Op basis van een zorgvuldige procedure zal in 2025 door de ministers een definitief besluit over een locatie worden genomen.

Denk mee over kernenergie in uw regio

Het Rijk vindt het belangrijk dat iedereen kan meedenken over de plannen voor deze nieuwe kerncentrales. Tot en met 4 april 2024 ligt het voornemen en voorstel voor participatie ter inzage. Hierin leest u wat het plan inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. Tijdens deze periode kunt u het Rijk laten weten wat u van dit plan vindt. Zo kunt u bijvoorbeeld meedenken over mogelijke locaties voor de nieuwe kerncentrales, en manieren waarop u betrokken wil worden. Het document vindt u op www.overkernenergie.nl.

Vragen?

Meer weten, of heeft u vragen? Het Rijk organiseert informatiebijeenkomsten:

  • Maandag 26 februari digitaal op www.overkernenergie.nl van 20:00 tot 21:00
  • Maandag 18 maart in 't Wapen van Marion, Zeeweg 60, Oostvoorne van 19:00 tot 21:00
  • Woensdag 20 maart in Buitenplaats Vlaardingen, Zuidbuurt 85, Vlaardingen van 19:00 tot 21:00

Aanmelden is niet nodig.

Tijdens de digitale bijeenkomst kunt u vragen stellen via de ‘chat’.  Tijdens de fysieke bijeenkomsten is er een informatiemarkt waar u vragen kunt stellen aan medewerkers van het Rijk. Hier kunt u vrij in- en uitlopen. Ook vinden er 2 rondes met themagesprekken plaats waarbij u kunt aansluiten. Eén themagesprek gaat over de procedure, het andere themagesprek gaat over nut, noodzaak en afval van kernenergie.

  • 19:15 – 19:45: ronde 1
  • 20:00 – 20:30: ronde 2

Let op: voor de themagesprekken zijn maar beperkt plaatsen beschikbaar. Meld u bij de ingang voor de registratie.

Kijk hier voor meer informatie over de informatiebijeenkomsten.