Home/Actueel / Nieuws/   Jeugdhulp Westland loopt gewoon door tijdens coronacrisis

Jeugdhulp Westland loopt gewoon door tijdens coronacrisis

Publicatiedatum: donderdag, 23 april 2020

Tijdens de coronacrisis gaat de hulpverlening voor kwetsbare kinderen en gezinnen gewoon door. Gemeente Westland, het Sociaal Kernteam Westland en jeugdhulpaanbieders doen er alles aan om hulp te blijven geven aan de kwetsbare kinderen en gezinnen die dat nodig hebben. Uit een eerste inventarisatie van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden blijkt wel dat sommige jeugdhulpaanbieders in Haaglanden zien dat er minder gebruik wordt gemaakt van jeugdhulp tijdens de coronacrisis.

Het bureau geeft aan dat de terugval in de regio Haaglanden mogelijk te maken heeft met het - onterechte - beeld dat jeugdhulpaanbieders alleen in acute situaties in actie komen en geen face-to-face behandelingen doen. Ook nieuwe behandeltrajecten worden opgestart. Hulpverleners voelen zich enorm betrokken bij gezinnen en zetten zich dagelijks in voor de veiligheid van de kinderen. Uiteraard handelen de hulpverleners volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM. Waar nodig gebruiken zij bij face-to-face contact beschermingsmiddelen en tijdens afspraken bij gezinnen thuis, in de dagopvang en in instellingen geldt de 1,5 meter afstand-regel. Jeugdhulpaanbieders zijn bovendien creatief in het bedenken van oplossingen hoe zij in deze periode contact kunnen blijven houden met kwetsbare jongeren. Veel behandelingen gaan bijvoorbeeld heel goed met beeldbellen.
 
Wethouder  Jeugdzorg Piet Vreugdenhil: “Tijdens de coronapersconferentie van 21 april heeft minister president Rutte een aantal versoepelingen aangekondigd voor jongeren tot 18 jaar. Belangrijk voor deze doelgroep is bijvoorbeeld dat ze vanaf 29 april onder begeleiding samen buiten mogen sporten.  Wij gaan z.s.m. in gesprek met onze sportverenigingen en buurtcoaches om dit op een veilige manier mogelijk te maken. Het geeft deze jongeren letterlijk en figuurlijk meer lucht en dat is erg belangrijk.”

Stapsgewijs openen scholen: kwetsbare kinderen meer in beeld

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei ook in Westland open op een aangepaste manier. Naar verwachting komt er dan ook meer zicht op hoe het gaat met de kinderen in de meest kwetsbare situaties. Kinderen in nood kunnen anoniem zelf de Kindertelefoon bellen: 0800 0432 of chatten via de website: www.kindertelefoon.nl. Buren, vrienden of kennissen die vermoeden dat er sprake is van een ernstige situatie kunnen anoniem terecht bij Veilig Thuis: 0800-2000.

Jeugdhulp: waar kunt u terecht?

Jeugdhulp is onder meer bedoeld voor problemen in het gezin, zoals ruzie tussen kinderen en ouders of als kinderen depressieve klachten hebben. Bij een dergelijke situatie kunt u bij behoefte aan ondersteuning contact opnemen met het Sociaal Kernteam Westland om de problemen nader te bespreken en met elkaar te bekijken welke hulp passend is. Het Sociaal Kernteam is te bereiken via 14 0174 en www.sktwestland.nl. U kunt ook bij uw huisarts terecht.  


Tips voor omgaan met de ‘nieuwe’ thuissituatie