Home/Actueel / Nieuws/   Gratis energiescans voor bedrijven in samenwerking met Rabobank

Gratis energiescans voor bedrijven in samenwerking met Rabobank

Publicatiedatum: dinsdag, 10 november 2020
Ondertekening samenwerking

We gaan bedrijven helpen om te verduurzamen door ze gratis energiescans aan te bieden. Dit doen we in samenwerking met de Rabobank. Hierdoor kan elk Westlands bedrijf een scan laten doen. Zo krijgt het bedrijf inzicht in het eigen energieverbruik en de mogelijkheden om dit energiegebruik te verminderen. Het doel is dat bedrijven met de inzichten uit de scans maatregelen nemen die kosten besparen en goed zijn voor het milieu. De scans worden uitgevoerd door de Stichting Energieke Regio die deze scans al jarenlang in verschillende regio’s uitvoert. Bedrijven die een scan willen kunnen contact opnemen met deze stichting.

De energiescans passen in onze energiestrategie. We ondersteunen ondernemers, inwoners en verenigingen om energie te besparen en energie op te wekken. Bij bedrijventerreinen doen we dat door middel van het ondersteunen bij subsidieaanvragen, het aanbieden van een menukaart met mogelijke maatregelen om te verduurzamen en door het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten. We werken daarbij samen met Westlandse partijen zoals VNO-NCW, Capturam en de Rabobank.

Scans door Stichting Energieke Regio 

De Rabobank ziet de energietransitie ook in Westland als een grote uitdaging, maar wel als een uitdaging die we aan móéten gaan. De Rabobank heeft hiervoor een landelijke samenwerking met de Stichting Energieke Regio. Deze Stichting zet zich in voor verduurzaming. Voor de aanpak per bedrijf heeft de stichting een scan ontwikkeld op basis de Rabo Duurzaam Vastgoedtool en haar jarenlange ervaring. De scans beginnen met een intake gesprek en leiden tot business cases en fact sheets. 

Ook voor bedrijventerreinen

Naast de individuele energiescans kunnen ook drie bedrijventerreinen een scan laten doen. De scan van de Stichting Energieke Regio is gebaseerd op een methode die ontwikkeld is door TNO. Deze Energie Potentieel Scan (EPS) gaat uit van big data. Eerst worden gegevens uit bestaande databestanden verzameld, zoals het Kadaster en het IBIS register. Deze resultaten worden gepresenteerd aan de bedrijven en verbeterd met de informatie van de ondernemers zelf.