Home/Actueel / Nieuws/   Westland omarmt Orange the World: stop geweld tegen vrouwen

Westland omarmt Orange the World: stop geweld tegen vrouwen

Publicatiedatum: maandag, 23 november 2020

Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Wereldwijd wordt op deze dag onder de naam Orange the World actie gevoerd. Meer dan 200 bekende gebouwen en objecten in Nederland kleuren dan oranje. In Naaldwijk is dat het gemeentehuis aan de Verdilaan. Ook wordt bij het gemeentehuis en het gemeentekantoor (Laan van de Glazen Stad) de Orange The World vlag gehesen. De kleur staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen.
 
Dat is de start van ‘Orange The World’, gevolgd door de ‘16 Days of Action’, een actie van de Verenigde Naties. Tot en met 10 december (internationale Dag van de Rechten van de Mens) wordt aandacht gevraagd voor verborgen geweld tegen vrouwen.

Onacceptabel

In Nederland krijgt bijna de helft van de vrouwen en meisjes in haar leven met geweld te maken. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking, maar kan ook cybergeweld zijn. Vaak gaat het geweld ook over van generatie op generatie. Ouders die vroeger zelf mishandeld zijn, brengen soms later hun kind in een onveilige situatie.

Taboe doorbreken

Het thema van Orange the World is dit jaar: ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Wethouder Piet Vreugdenhil steunt de actie van harte: “Er is nog altijd een enorm taboe op geweld tegen vrouwen en er is een hoge drempel om het te melden. Te veel vrouwen weten bovendien niet waar ze intimidatie of geweld moeten melden, en of melden zin heeft. En in de coronatijd is geweld achter de voordeur, meer dan anders, onzichtbaar. Dat moeten we zien te doorbreken door het onderwerp zoveel mogelijk bespreekbaar te maken.”

Meld geweld of intimidatie

Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd! Praat erover met iemand die u vertrouwt. Sommige vrouwen worden gecontroleerd in hun internetgebruik en kunnen daardoor moeilijk melding maken. Meld het, eventueel met hulp van een ander, om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis Haaglanden via 0800-2000. In noodgevallen belt u altijd 112.

Kijk voor meer informatie op www.orangetheworld.nl en www.geweldtegenvrouwenmelden.nl. Het initiatief van Orange the World in Westland ligt bij Soroptimist International Club Westland, die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes in de wereld.