Home/Actueel / Nieuws/   Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

Publicatiedatum: vrijdag, 22 januari 2021
Infographic uitleg avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer gisteren mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur.s

Formulieren

U mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en u een geldige reden heeft. In dat geval moet u een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat, moet u ook een ‘Werkgeversverklaring’ tonen.
In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u uw eigen formulieren maakt. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn, is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zijn ook de formulieren te vinden.

Mantelzorgers

Als u mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, kunt u dit aangeven op de 'Eigen verklaring avondklok'. Vraag uzelf hierbij wel af of deze hulp tijdens de avondklok uren moet worden geboden of dat dat ook overdag kan. Mantelzorgers kunnen met vragen terecht bij Vitis Welzijn.