Home/Actueel / Nieuws/   Gemeente Westland gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen

Gemeente Westland gaat misbruik gehandicaptenparkeerkaarten tegen

Publicatiedatum: vrijdag, 21 mei 2021
openbare gehandicaptenparkeerplaats

Vanaf 1 juni 2021 registreert de gemeente Westland de gehandicaptenparkeerkaarten die aan inwoners worden afgegeven in het Nationaal Parker Register van de RDW. In dat landelijke register staan ook de gehandicaptenparkeerkaarten van tientallen andere gemeenten. De gemeente Westland kan daardoor controleren of de kaarten niet gestolen of ongeldig zijn. Zo kan misbruik worden voorkomen.

Tot voor kort registreerde de gemeente Westland de parkeerkaarten van gehandicapte inwoners in een eigen database. De lokale politie en handhavers konden alleen de kaarten van de eigen inwoners controleren, maar geen kaarten uit andere gemeenten. Door aansluiting bij het Nationaal Parkeer Register kunnen wij van alle landelijk geregistreerde kaarten controleren of ze niet gestolen of ongeldig zijn.

Nare gevolgen van diefstal

Gehandicaptenparkeerkaarten (GPK) worden steeds vaker gestolen, verhandeld en misbruikt en leveren rond de € 1.500,- op. Misbruikers kunnen met zo'n kaart op een parkeerplaats gaan staan die bedoeld is voor mensen met een beperking. Diefstal leidt vaak tot schade aan de auto, de eigenaar draait meestal zelf op voor de reparatiekosten en er moet een vervangende kaart worden aangevraagd. Ook de angst dat het nog eens kan gebeuren, is niet fijn.

Wethouder Piet Vreugdenhil vindt aansluiting bij het landelijke register een goede ontwikkeling. “We voorkomen hiermee dat gehandicaptenparkeerkaarten die in een andere stad zijn gestolen in Westland worden gebruikt. Zo blijven de parkeerfaciliteiten beschikbaar voor mensen die het nodig hebben. Juist voor inwoners met een beperking is het belangrijk dat zij dichtbij winkels, de huisarts of het theater kunnen parkeren.”  

Dit blijft hetzelfde

Inwoners met een GPK merken niets van de landelijke registratie. Zij houden dezelfde kaart met dezelfde rechten, plichten en voorwaarden. Ook het aanvragen of verlengen gaat op dezelfde manier. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente. Bij diefstal geldt nog steeds dat er zo snel mogelijk aangifte bij de politie moet worden gedaan. Vermissing van een GPK moet zo snel mogelijk worden gemeld bij de gemeente.

Gegevens zijn veilig

De landelijke registratie van gehandicaptenparkeerkaarten is een initiatief van gemeenten en landelijke overheid. De gegevens zijn bij de RDW in goede handen: al decennia registreren zij kentekenbewijzen en rijbewijzen op een veilige en betrouwbare manier. Ook de privacy is gewaarborgd. In het landelijk register worden geen gegevens van de houder van de kaart vastgelegd. Alleen het nummer, het soort kaart en de ingangs- en einddatum staan erin.