Home/Actueel / Nieuws/   Westland viert Coming Out Day

Westland viert Coming Out Day

Met een druk op de knop werd vrijdag 11 oktober bij woonzorgcentrum De Terwebloem in Poeldijk de regenboogvlag uitgerold. Ook op gebouwen van de gemeente, scholen, sportverenigingen, kerken, welzijnsorganisaties en zorginstellingen wapperde op de landelijke Coming Out Day de regenboogvlag.

De vlag symboliseert dat iedereen welkom is in de gemeente Westland. Je mag hier jezelf zijn en houden van wie je wilt. Toch durven nog steeds veel LHBTI's (homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) niet voor hun seksuele geaardheid uit te komen. Coming Out Day maakt dat makkelijker. Het is tegelijkertijd een uitnodiging om open te staan voor diversiteit en met elkaar in gesprek te gaan.

Coming Out Day in De Terwebloem

Wethouder Piet Vreugdenhil, leerlingen van ISW Hoogeland en ouderen en medewerkers van het woonzorgcentrum vierden Coming Out Day 2019 bij woonzorgcentrum De Terwebloem. Na het uitrollen van de regenboogvlag luisterden ze naar elkaars verhalen. Het thema van Coming Out Day was dit jaar ‘roze ouderen’.  Als ouderen naar een zorginstelling verhuizen, durven ze vaak niet meer uit te komen voor hun geaardheid. Ze voelen zich niet veilig, worden gepest of buitengesloten. Hierdoor gaan ze letterlijk ‘terug de kast in’.

Er niet over durven praten

Roel Kappetijn was dit jaar nauw betrokken bij de organisatie van Coming Out Day. Als organisator van de Roze Ouderen Salon van Pieter van Foreest weet hij hoe moeilijk oudere LHBTI’s het kunnen hebben. “Over homo-, bi- en transseksualiteit spreek je niet. Vaak verdwijnt de foto van een overleden partner waarvan je jarenlang gehouden hebt in een laatje. Ze gaan zich daardoor behoorlijk eenzaam voelen!”

Jezelf zijn, het hele jaar door

Coming Out Day heeft daarom een vaste plaats op de Westlandse jaaragenda. En als regenbooggemeente doen we meer. Samen met onze partners zetten we ons het hele jaar door in voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van LHBTI’s.