Home/Actueel / Nieuws/   Gratis VOG voor vrijwilligers

Gratis VOG voor vrijwilligers

Publicatiedatum: donderdag, 12 juli 2018

Voor bepaalde activiteiten en werkzaamheden met kwetsbare doelgroepen is het verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Dit geldt ook voor vrijwilligers. Vanuit het Rijk bestaat er een gratis VOG regeling. Verenigingen kunnen zich hiervoor aanmelden en wanneer zij voldoen aan de gestelde voorwaarden kunnen zij voor hun vrijwilligers een gratis VOG aanvragen. Vooruitlopend op deze landelijke ontwikkeling kunnen Westlandse vrijwilligers nu al een gratis VOG aanvragen, indien de huidige landelijke voorziening hierin (nog) niet voorziet.

De huidige regeling is beperkt voor organisaties die werken met minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking. Het Kabinet kiest er voor de preventie van misbruik te verbreden en te versterken door uitbreiding van de gratis VOG naar veel meer organisaties die werken met vrijwilligers. De verwachting is dat de nieuwe regeling op 1 november 2018 in gaat.  
Voor vrijwilligers met andere doelgroepen moet een aanvraag worden gedaan bij de gemeente en dat kost € 41,35. Meer informatie over de regeling is te vinden op www.gratisvog.nl.