Home/Actueel / Nieuws/   Project 'Plant in de klas' officieel van start

Project 'Plant in de klas' officieel van start

Publicatiedatum: dinsdag, 18 september 2018

Afgelopen maandag gaf wethouder Karin Zwinkels-de Jong (wethouder Economische zaken, Duurzaamheid) samen met twee leerlingen van de Pieter van der Plasschool het officiële startsein voor het project ‘Plant in de klas’. Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn vijf Westlandse scholen, in totaal negentien klassen, gestart met een pilot voor het vergroenen van hun klas

Meer groen in de klas

Het project ‘Plant in de Klas Westland’ is een initiatief van Royal FloraHolland, Rabobank Westland en gemeente Westland en is ontstaan vanuit het topsectorprogramma De Groene Agenda. Zij hebben de ambitie om samen met leveranciers klaslokalen in het Westland te vergroenen en de luchtkwaliteit in de klassen te verbeteren. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat groene planten een positief effect hebben op de concentratie, leerprestaties en gezondheid van zowel leerlingen als leerkrachten.

Voor het officiële startmoment van het project afgelopen maandag was een speciaal programma samengesteld. Initiatiefnemers, de deelnemende scholen en leveranciers waren op deze middag aanwezig. Zij kregen meer informatie over de positieve effecten van meer groen in de klas en een presentatie door Bert van Duijn, professor bij Universiteit Leiden, University College Roosevelt en Fytagoras over de luchtzuiverende werking van planten. Vervolgens was er ruimte om de eerste ervaringen en resultaten met elkaar te bespreken.

Doelen pilot

Tijdens de pilot, die tot november 2018 duurt, wordt ervaring opgedaan met plaatsing van planten in Westlandse scholen waardoor de lucht wordt gezuiverd. Een betere luchtkwaliteit draagt namelijk bij aan een beter leerklimaat voor kinderen. Er wordt gemeten welke oplossingen het beste passen bij welke scholen, wat het effect is op de kinderen in de klassen en hoe de ouders en leerkrachten hier tegenaan kijken.

Aan de pilot wordt deelgenomen door SBO De Diamant in Naaldwijk, Pieter van der Plasschool in Wateringen, de Openbare Daltonschool in Poeldijk, de Montessorischool in Naaldwijk en RKBS De Achtsprong in De Lier. Gedurende de pilot worden de plantoplossingen en planten voor de scholen geleverd door Plant Totaal, Ten Brinke Interieurbeplanting BV, Zuidkoop Natural Projects, Ogreen, AquaForWeeks en Cloud Garden.

Meer informatie over het project ‘Plant in de klas Westland’ en de resultaten zijn op te vragen bij Jolanda Robinson op jrobinson@derodedraad.nu of 06-13154645.