Home/Actueel / Nieuws/   Historisch Weekend tijdens Maand van de Geschiedenis

Historisch Weekend tijdens Maand van de Geschiedenis

Publicatiedatum: woensdag, 10 oktober 2018

Van 12 tot en met 14 oktober worden er diverse activiteiten georganiseerd tijdens het Historisch Weekend. Erfgoed is onze erfenis uit het verleden, waar we vandaag mee leven en wat we doorgeven aan toekomstige generaties. Gemeente Westland vindt het daarom belangrijk om aandacht te geven aan de geschiedenis van Westland. De activiteiten zijn voor jong en oud. Kinderen kunnen gedurende het weekend buttons verdienen. Het Historisch Weekend wordt georganiseerd door het Westlands Museum, Historisch Archief Westland en gemeente Westland.

Archeologische vondsten bekijken

Wethouder Vreugdenhil trapt vrijdag om 10.00 uur het weekend af in Bij5 waar verschillende archeologische vondsten te bezichtigen zijn. Zo ook de skeletten en het paardenhoofd die eerder onder het Wilhelminaplein gevonden zijn. Met een quiz kan hier ook de historische kennis getest worden. Bij5 is open van 10.00 tot 16.00 uur, toegang is gratis.

Informatiemarkt

Zaterdag 13 oktober staat de hal van het gemeentehuis in het teken van de geschiedenis van Westland. Diverse Westlandse historische verenigingen, werkgroepen en musea presenteren zich op de informatiemarkt. Hier wordt informatie gegeven over de historie van Westlandse dorpen, stambomen en Westlands erfgoed. Ook zijn er tweedehands boeken te koop.

Daarnaast wordt er elk half uur een rondleiding gegeven door de archiefkluis waar 2½ kilometer aan archief ligt opgeslagen, bijvoorbeeld een 700 jaar oud perkamenten oorkonde.

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Buiten staan riddertenten met kookpotten en is te zien hoe de mensen in de Middeleeuwen leefden. Binnen kunnen bezoekers door de tijd reizen met een digitale kaart, met een lakstempel enveloppen verzegelen, torens bouwen van lege archiefdozen of het geheimschrift ontcijferen. Het gemeentehuis is open van 10.00 tot 16.00 uur, toegang is gratis.

Westlands Museum

Zondag 14 oktober laat het Westlands Museum zien hoe vuur te maken zonder lucifers of een aansteker, kunnen bezoekers munten zoeken met een metaaldetector en met scherven weer een complete kruik maken. Het museum heeft een verzameling van voorwerpen uit de Romeinse tijd en van het verwoeste kasteel van Polanen bij Monster. Ook zijn er experts die oude scherven en botten kunnen taxeren. Het Westlands Museum is open van 13.00 tot 17.00 uur. Voor kinderen is toegang en deelname aan activiteiten gratis, volwassenen betalen €5,-.

Verkiezing stuk van het jaar

Tijdens de nationale Maand van de Geschiedenis vindt ook de verkiezing van het meest bijzondere archiefstuk plaats. Dit jaar staat de maand in het teken van opstand.
Westland heeft voor deze verkiezing een wijnfles ingezonden met een opstandige tekening op het etiket. Deze fles was een van de ludieke acties waarmee Westlanders in de jaren ‘90 in opstand kwamen tegen de annexatie op het Waterings grondgebied door Den Haag.
Peter Kruithof en Jump Koch van de Kromme Jongens komen deze actie luister bijzetten met het protestlied ‘Als het glas moet wijken voor het steen, waar moet het dan met Westland heen?’ Stemmen kan via www.stukvanhetjaar.nl/nl/westland.