Home/Actueel / Nieuws/   Vers+ diner op maat inspireert over gepersonaliseerde voeding en gezondheid

Vers+ diner op maat inspireert over gepersonaliseerde voeding en gezondheid

Publicatiedatum: woensdag, 10 oktober 2018

Vers+ is gelanceerd. Dat gebeurde tijdens het vers+ diner op maat op dinsdagavond 10 oktober bij Koppert Cress in Monster. De honderd deelnemers kregen gerechten voorgeschoteld die waren gebaseerd op hun persoonlijke metabolisme. Vers+ werkt namelijk aan kansen op het gebied van gepersonaliseerde voeding en gezondheid op basis van nutriënten die van nature in groenten aanwezig zijn. Partners van vers+ zijn Koppert Cress en Best Fresh Group, aangejaagd door InnovationQuarter en ondersteund door gemeente Westland.

Iedereen wil gezond zijn, en de Nederlandse tuinbouw is expert in gezonde producten. Maar het gebeurt nog zelden dat een arts in plaats van pillen een dieet voorschrijft dat voor het grootste deel uit verse groente bestaat. Natasja van der Lely van vers+: "Alles om ons heen wordt persoonlijker, de consument schreeuwt er bijna om. En wat doet voeding? One size fits all!"

Verse groente speelt nog nauwelijks een rol in de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Dat komt onder andere doordat onvoldoende bekend is welke nutriënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn in welke groente. Ook in andere situaties en in andere sectoren is gezondheid gebaat bij meer kennis over wat vers inhoudt, bijvoorbeeld in de bedrijfscatering of de (top)sport

Welke nutriënten zitten in welke groente?

Daarom startte een aantal bedrijven in de tuinbouw met vers+. Samen willen zij betrouwbaar inzichtelijk te maken welke nutriënten in welke groente zitten, én die groente beschikbaar maken. Daarvoor ontwikkelt vers+ onder meer een database met data en kennis over die nutriënten. Deze database kan door partners gebruikt worden voor het ontwikkelen van gezonde voedingsconcepten.

Gemeente Westland is als mede-initiatiefnemer vanaf het begin actief betrokken geweest en steunt Vers+. Wethouder Karin Zwinkels: “Als gemeente ondersteunen we het initiatief van Vers+ om de waarde van inhoudsstoffen verder te onderzoeken van harte.  Wij hebben hier in Westland, met onze innovatieve glastuinbouwbedrijven, letterlijk en figuurlijk de ingrediënten in huis om daadwerkelijke een bijdrage te leveren aan gezondheid. “

Het vers+ diner telde 100 deelnemers, afkomstig uit onder meer de tuinbouw, zorg, retail en catering. Natasja van der Lely (Koppert Cress/vers+) en Marieke Kodde (InnovationQuarter) gaven hun visie op persoonlijke voeding en gezondheid, en schetsten hoe en waarom de Westlandse tuinbouw hier een prominente rol in kan nemen.