Home/Actueel / Nieuws/   Waterberging “Het Lierse Putje” officieel geopend

Waterberging “Het Lierse Putje” officieel geopend

Publicatiedatum: donderdag, 7 maart 2019

Woensdag 6 maart onthulden wethouder Leen Snijders van de gemeente Westland en hoogheemraad Antoinette Jans van het Hoogheemraadschap van Delfland het naambord van de waterberging in De Lier: “Het Lierse Putje”. Onder de deelnemers van de klankbordgroep is een prijsvraag uitgeschreven en de winnaar daarvan, Thijs Vijverberg bedacht deze naam. Samen met omwonenden vierden de gemeente, het Hoogheemraadschap en aannemer Kroes de oplevering van de Waterberging.

Waterberging

Gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland zochten een structurele oplossing voor de wateroverlast in De Lier. Samen met een aantal inwoners begonnen zij met een omvangrijk project dat het regenwater opvangt en afvoert. De Van Rijnstraat beschikt nu over een waterberging die de kans op wateroverlast flink zal verlagen. Het resultaat mag er zijn: een waterberging met een capaciteit van 6700 regentonnen (670.000 liter).

Wateroverlast

Wateroverlast is voor inwoners van De Lier een bekend probleem. De omgeving van de Van Rijnstraat is één van de lager gelegen buurten die hier vaker mee te maken heeft gehad. Regen die in het gebied viel, kon niet snel genoeg worden opgevangen of afgevoerd. Veel inwoners bedachten daarom zelf oplossingen om regenwater tegen te houden of op te vangen. In het verleden is ook een noodpomp geplaatst.

De uitdaging om regenwater tijdig af te voeren wordt steeds groter. Het klimaat verandert en buien worden steeds heviger. Het riool raakt overbelast en het oppervlakte water treedt buiten zijn oevers. Tegelijkertijd zakt de grond onder veel van de woningen. De straten worden tijdens wegwerkzaamheden meestal opgehoogd, maar woningen blijven zakken. Zo kan het gebeuren dat als het hard regent het water de woningen in stroomt.

Deze waterberging moet een oplossing bieden aan een groot gedeelte van dit probleem. Er zijn nog wel aanpassingen in het rioolstelsel nodig om ervoor te zorgen dat het water uit deze wijk op de juiste manier wordt afgevoerd.

Meer maatregelen

We realiseren ons dat hiermee nog niet alle (toekomstige) problemen zijn opgelost. We onderzoeken de mogelijkheden van waterberging op straat, bijvoorbeeld in een zogenaamde holle straat. Daarbij gaan we opnieuw met de bewoners in gesprek om plannen te bespreken voor de herinrichting van de straten. Op deze manier moeten we de kans verkleinen dat opnieuw water de woningen in kan stromen.