Home/Actueel / Nieuws/   Herman Broerenschool winnaar zwerfafvalwedstrijd

Herman Broerenschool winnaar zwerfafvalwedstrijd

Publicatiedatum: maandag, 15 april 2019

De leerlingen van groep SO Blauw van de Herman Broerenschool in Naaldwijk zijn de winnaar van de zwerfafvalwedstrijd. Zij haalden gemiddeld per leerling het meeste aantal kilo’s zwerfafval op rond hun school. In totaal haalden de leerlingen 29 kilo afval op, wat neerkomt op 3,63 kilo per leerling. De leerlingen van de Herman Broerenschool kregen vanochtend bezoek van wethouder Snijders die hun de prijs kwam uitreiken, een knikkertegel van gerecycled plastic voor op het schoolplein.

Bewustwording

Het doel van de actie is niet alleen het opruimen van de omgeving rond de school en in de wijk. Het gaat vooral ook om de vergroting van het milieubewustzijn onder jongeren. Samen met leerlingen van 6 Westlandse scholen werd er ook dit jaar weer enorme inzet getoond om zoveel mogelijk kilo’s zwerfafval te verzamelen in het kader van de Landelijke Opschoonweek. Er werd in totaal 308 kilo afval opgehaald.

Gastles

De gemeente Westland verzorgde op elke deelnemende school een gastles. Hierin werd gesproken over het ontstaan van zwerfafval, afbraaktijden van verschillende materialen en hoe zwerfafval voorkomen kan worden. Na afloop van de gastles kregen de kinderen veiligheidshesjes, papierprikkers, vuilniszakken en andere benodigdheden uitgereikt. Vervolgens gingen zij onder begeleiding van medewerkers van de gemeente aan de slag om het zwerfafval in de omgeving van de school op te ruimen. Alle deelnemende leerlingen hebben het diploma 'Opruimtopper' ontvangen.

Samen bereik je meer

Veel gemeenten, bedrijven en andere organisaties organiseren in het voorjaar opschoon- of schoonmaakacties. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat het schoonhouden van de leefomgeving een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, waarbij ook een belangrijke rol is weggelegd voor de inwoners van Westland, jong en oud.

Aantrekkelijke leefomgeving

De gemeente Westland werkt voortdurend aan een aantrekkelijke en veilige leefomgeving.
De aantrekkelijkheid van de leefomgeving wordt voor een groot deel bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van zwerfafval. Veel zwerfafval wordt door jongeren achtergelaten. Daarom is het belangrijk dat zij op jonge leeftijd al beseffen dat afval niet op straat hoort en het vanzelfsprekend is dat afval thuishoort in de vuilnisbak.