Home/Actueel / Nieuws/   Rotterdam voor een dag middelpunt van voedselketen

Rotterdam voor een dag middelpunt van voedselketen

Publicatiedatum: maandag, 14 oktober 2019

World Food Festival groot succes!

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag draaide het in Rotterdam en in de nabijgelegen buurgemeenten om de reis van ons voedsel. Bezoekers konden met eigen ogen zien en ervaren hoe eten via zaaien, oogsten en verwerken uiteindelijk op het bord terecht komt. In totaal genoten over het hele weekend ruim 8500 mensen van de vele activiteiten en excursies. Gemeente Westland en Glastuinbouw Nederland presenteerden het verhaal van de glastuinbouw in een kas op de Binnenrotte.

Drukbezocht

Nadat vrijdag leerlingen van Rotterdamse basisscholen een kijkje namen bij bedrijven als Viscon, Koppert Cress en boerderij Beleef Het en Eet Het in Strijen, was het zaterdag de beurt aan het grote publiek. Bezoekers waaierden uit over tientallen verschillende bedrijven in de regio. Zondag was de festivaldag op de Binnenrotte, dankzij het mooie weer de drukstbezochte dag. De dag werd afgetrapt met een circulaire Alles-gaat-op-Lunch met meer dan 200 Rotterdammers. Daarna konden bezoekers zich op en rond de Binnenrotte vermaken in een kas, waren er grote landbouwmachines te zien en vele bekende en minder bekende ondernemers uit Rotterdam en omstreken toonden hun producten rond de Markthal.

Trots

Wethouder Zwinkels: "We hebben de kas naar Rotterdam gebracht om te laten zien hoe we gezonde groente en fruit telen in de kas, en hoe je met verse producten uit Westland gezond en gelukkig kunt leven. Dit doen we duurzaam en met high-tech oplossingen." In de kas konden de bezoekers het hele verhaal van de glastuinbouw beleven van ‘’zaadje tot aan de consument’’. Met meerlaagse teelt met LED-verlichting, een oogst prognose robot en een drone, hommels en uiteraard veel versie vruchtgroentes. Samen met Glastuinbouw Nederland, en Greenport West Holland, heeft gemeente Westland ervoor gezorgd dat er veel glastuinbouwbedrijven uit de sector stonden. Zwinkels: ‘Mede dankzij hen is de kas de gehele dag ook druk bezocht geweest en was er brede belangstelling, van jong tot oud.’

Projectleider Amelia Oei van het Rotterdam Food Cluster kijkt tevreden terug. “Wij wilden het verhaal vertellen van de voedselregio rondom Rotterdam en dat is met zoveel enthousiaste bezoekers zeker gelukt. Rond Rotterdam vind je alle bedrijven uit de hele economische voedselketen die ervoor zorgen dat wij dagelijks gezond en duurzaam voedsel kunnen eten. Dat het publiek dit in groten getale heeft omarmt maakt dat ik erg trots ben en stiekem al uitkijk naar 2020.”

Over het WFF

World Food Festival is een festival over voedsel en de herkomst daarvan. Deelnemers hebben kunnen zien hoe ons eten dagelijks wordt geproduceerd, verhandeld, verwerkt, geconsumeerd en gerecycled. In de voedselsector in en rondom Rotterdam zijn duizenden mensen werkzaam of volgen er een opleiding in. Het is een van de meest innovatieve en vindingrijke sectoren. De voedselsector zorgt voor verbinding van de stad met de regio en de wereld!

Het World Food Festival is een initiatief van de gemeente Rotterdam (Rotterdam Food Cluster) in samenwerking met gemeente Westland, gemeente Hoeksche Waard, gemeente Barendrecht, Rotterdam Circulair, Glastuinbouw Nederland, LTO Noord, de Markthal en de Rabobank.