Home/Actueel / Nieuws/   Onthulling lichtmonument 'Levenslicht' op Wilhelminaplein in Naaldwijk

Onthulling lichtmonument 'Levenslicht' op Wilhelminaplein in Naaldwijk

Publicatiedatum: dinsdag, 14 januari 2020

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt hierbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de 51 Holocaustslachtoffers uit onze gemeente is het tijdelijke monument Levenslicht te zien op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Levenslicht bestaat uit ongeveer 500 herdenkingsstenen en wordt op woensdagavond 22 januari onthuld. Het Wilhelminaplein in Naaldwijk is als locatie gekozen omdat Naaldwijk het religieus en cultureel centrum van de Joodse gemeenschap was. Ook woonde de gedeporteerde slagersfamilie Van Tijn aan het Wilhelminaplein. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is dagelijks te bezoeken vanaf 22 januari tot en met 2 februari.

Programma:

19.20 – 19.40 Ontvangst met koffie en thee
19.40 – 19.50 Lopen naar Willeminaplein vanaf het gemeentehuis aan de Verdilaan
19.50 – 19.55 Welkom  Burgemeester Bouke Arends
19.55 – 20.05 Oplezen van de 51 namen die zijn geadopteerd op het namenmonument
20.05 – 20.10 Toespraak Harry Groenewegen (Stichting Joods Westland)
20.10 – 20.30 Neerleggen van de stenen bij Levenslicht en ontsteken van het licht

Lichtmonument Levenslicht

In het donker zie je om de paar seconden de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook in onze gemeente zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. 

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Gemeente Westland neemt, samen met ruim 150 andere gemeenten, deel aan het landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.