Home/Actueel / Nieuws/   Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilligers Naaldwijk

Koninklijke onderscheiding voor brandweervrijwilligers Naaldwijk

Publicatiedatum: dinsdag, 11 februari 2020

Burgemeester Bouke Arends heeft op dinsdagavond 11 februari twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de brandweervrijwilligers van de kazerne Naaldwijk. De vrijwilligers ontvingen de versierselen behorende bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun jarenlange inzet van meer dan 20 jaar bij de vrijwillige brandweer. Dit deden zij voor de kazerne Naaldwijk, in 2004 werd dit de Veiligheidsregio Haaglanden.

Twee Koninklijke onderscheidingen

De heer R. (René) Zwemstra uit Naaldwijk is in 1995 gestart bij de Vrijwillige Brandweer Honselersdijk, nu Veiligheidsregio Haaglanden. Als laatste in de functie van brandweervrijwilliger  Bevelvoerder met de rang van Brandmeester.

De heer T.G.D.M. (Theo) van Bergenhenegouwen uit Naaldwijk is sinds 1986 actief als vrijwilliger voor de regionale brandweer. Hij bekleedt de functie van Manschap B met de rang van Hoofdbrandwacht. Daarnaast is hij chauffeur/pompbediener.

Aanpassing decoratiestelsel

Voorheen kwamen brandweerlieden, die 20 jaar of langer actief zijn geweest als brandweervrijwilliger, ter gelegenheid van het afscheid, in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft per 1 januari 2020 aanpassingen gedaan in het decoratiestelsel. De Veiligheidsregio Haaglanden hanteert sinds 1 januari ook deze nieuwe criteria. Vrijwilligers van de brandweer die voor 1 januari 2020 twintig jaar of langer actief waren, komen alsnog nu in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding op basis van 20 jaar of langer vrijwillige inzet voor de regionale brandweer.