Home/Actueel / Nieuws/   Noodverordening nu breder van kracht

Noodverordening nu breder van kracht

Publicatiedatum: maandag, 16 maart 2020

De burgemeesters in de regio Haaglanden hebben maandag 16 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld om de gevolgen van het coronavirus te beperken. In de nieuwe verordening zijn de maatregelen verwerkt die het kabinet gisteren aankondigde: scholen en kinderdagverblijven blijven dicht tot en met 6 april. Dat geldt ook voor eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, seksclubs en coffeeshops. Evenementen met meer dan honderd mensen waren al eerder verboden.

De noodverordening stelt gemeenten en politie in staat op te treden als een van de maatregelen overtreden wordt en sluit daarmee aan bij de oproep van minister Bruins (Volksgezondheid) en Slob (Onderwijs) om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

Verantwoordelijkheid

“Er komen nog dagelijks besmettingen van inwoners met het Covid-19 virus bij”, licht burgemeester Aptroot in zijn rol als plv. voorzitter van de Veiligheidsregio toe. “Het is daarom nodig om extra maatregelen te treffen. Ik heb vandaag gezien dat heel veel mensen en ondernemers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Ze letten extra op de persoonlijke hygiëne, werken thuis, de kinderen gaan niet naar school en ze mijden grote bijeenkomsten. Ook ondernemers zijn gisteren snel over gegaan tot sluiting. Chapeau voor de wijze waarop heel veel mensen zich aanpassen aan de huidige, onzekere tijden.”

Aan de enkeling die de maatregelen niet zo serieus neemt, wil Aptroot de volgende boodschap meegeven: “Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor de mensen met een kwetsbare gezondheid of voor het personeel in de zorg dat deze dagen extra risico’s loopt. Hoe sneller we de gevolgen van het virus weten te beheersen, hoe sneller we het normale leven kunnen hervatten.”

Dwangsom

Personen of organisaties die zich niet houden aan de maatregelen uit de noodverordening, zijn strafbaar. Zij riskeren een dwangsom van 10.000 euro of hoger. Zo nodig treedt de politie op.

Lees hier de noodverordening.