Home/Actueel / Nieuws/   Dit doet Westland voor ouderen en kwetsbare mensen in de coronacrisis

Dit doet Westland voor ouderen en kwetsbare mensen in de coronacrisis

Publicatiedatum: woensdag, 1 april 2020

Hoe kunnen we iets voor onze naasten in verpleeghuizen betekenen, nu bezoek verboden is door de coronacrisis? Westland gaat er creatief mee om. De spontane acties zijn hartverwarmend. We vergeten de ouderen en kwetsbare mensen om ons heen niet! Kijk op de website van Vitis Welzijn wat u kunt doen of bel 0174-630 358.

Buurten maken spandoeken, kinderen bieden tekeningen, kaarten en knutselwerkjes aan, artiesten en dj’s treden buiten op, een draaiorgel speelt voor de deur, mensen zwaaien, tuinders overstelpen medewerkers en bewoners met bloemen.

Netwerk weggevallen

Petra van Dijk (manager Zorg bij Careyn Rozenhof en Woerdblok in Naaldwijk) vertelt hoe blij de bewoners daarmee zijn, nu alles anders is. Om de kwetsbare ouderen te beschermen tegen het coronavirus werkt ze thuis. “Ik mis de bewoners nu al. Het is vreselijk dat hun hele netwerk nu finaal is weggevallen. Het bezoek van familie is heel belangrijk voor ze. Ook voor onze medewerkers, want zij helpen bijvoorbeeld met het opruimen van bloemen en het doornemen van de post. We zetten nu alle zeilen bij om te zorgen dat mensen niet vereenzamen en dat de medewerkers toch de klusjes doen die de familie normaal voor hun naasten doen.”

Videobellen in verpleeghuizen

Zo zijn er direct extra mobiele telefoons geregeld om het contact met de buitenwereld te behouden. “Dan kunnen ze videobellen met een dochter of zoon. Onze medewerkers helpen daar uiteraard een handje bij en nemen daar meer de tijd voor. Sommigen gebruiken zelfs hun eigen telefoon daarvoor. Iemand belde daarmee 5 familieleden van dementerende bewoners en heeft ervaren hoe waardevol dat beeldcontact is!

Wat wel kan

Bewoners missen de kerkdiensten, omdat ze nu niet meer met te veel mensen bij elkaar mogen zijn en er voldoende afstand moet worden gehouden. “Maar we kijken vooral naar wat wél kan”, geeft Petra aan. De activiteitenbegeleiders zijn creatief en bedenken activiteiten die wel kunnen. Verder verdelen we alle lieve brieven, kaarten, tekeningen en bloemen eerlijk over alle bewoners. Alle acties worden heel erg gewaardeerd.” Careyn heeft zelf twee spandoeken opgehangen om de tuinders te bedanken en de medewerkers een hart onder de riem te steken.

Vanuit Careyn is er nauw contact met Vitis Welzijn om te kijken wat de organisaties voor elkaar kunnen betekenen. Zo proberen de dementiemaatjesgroepen ouderen en mantelzorgers wat vaker te bellen. “Je ziet nu vanuit de hele samenleving iets moois ontstaan. We werken heel hard met zijn allen. Ik hoop dat we dit vast kunnen houden”, klinkt het uit het diepst van haar hart.

Grote waardering

Wethouder Piet Vreugdenhil (zorg en welzijn) is alle vrijwilligers en zorgmedewerkers dankbaar voor hun tomeloze inzet in de afgelopen weken. “Hun betrokkenheid is fenomenaal, daar mogen we als gemeenschap bijzonder trots op zijn. Door het coronavirus en doordat de verpleeghuizen ‘op slot’ zijn gegaan komt voor heel veel kwetsbare mensen de eenzaamheid weer een stapje dichterbij. Het werk in de zorg wordt steeds zwaarder. Het is dan ook geweldig om te zien hoe in onze Westlandse samenleving in hele korte tijd mooie initiatieven ontstaan om anderen te helpen en onze waardering uit te spreken.”

Vitis Belteam

Wilt u op dit moment iets voor een ander betekenen? Op de website van Vitis Welzijn vindt u meer informatie over hoe u ‘coronahulp’ kunt aanbieden en krijgen. Het Belteam van Vitis Welzijn staat van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur voor u klaar. Heeft u een hulpvraag, behoefte aan een praatje of een luisterend oor. Bel dan naar 0174-630 358.