Home/Actueel / Nieuws/   Fleurig cadeautje voor maatjes Buddy Netwerk

Fleurig cadeautje voor maatjes Buddy Netwerk

Publicatiedatum: donderdag, 23 april 2020

Foto: Graciela Rossetto

Wethouder Piet Vreugdenhil (zorg en welzijn) gaf dinsdagmiddag 21 april als onderdeel van de Buddy Netwerk-actie het eerste plantje aan mevrouw De Vries uit Naaldwijk.  Met het uitdelen van tientallen plantjes steekt Buddy Netwerk alle cliënten in deze moeilijke coronatijd een hart onder de riem.
 
Dankzij Buddy Netwerk ontstaan in Westland normaal gesproken dagelijks vele mooie en waardevolle ontmoetingen. Ontmoetingen tussen de cliënten (maatjes) en vrijwilligers (buddy’s). De maatjes zijn mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte, beginnende dementie en eenzame mensen. Door de coronamaatregelen zijn huisbezoeken nu niet mogelijk. Om de maatjes een beetje op te vrolijken, bedacht Buddy Netwerk samen met Gebr. Valstar een leuke actie.

Tientallen plantjes

De kweker uit Maasland doneerde tientallen plantjes voor alle cliënten, die rond w. Mevrouw De Vries was zichtbaar verrast door deze mooie actie. Sinds 28 november 2019 heeft zij een buddy, Henk-Jan, waarmee ze erg blij is. Samen hebben ze leuk contact. Zeer waardevol, vindt ook de wethouder. “Iedereen kan helpen om het leven van een ander te verrijken. De buddy’s doen goed werk! En met dit initiatief wordt tegelijkertijd de sierteelt in de regio gesteund.”

Tijd en aandacht

Jolanda Brandwijk (projectleider Dementie en Coördinator Chronisch Zieken in Westland) legt uit waarom dit gebaar juist nu zo belangrijk is. “Een buddy biedt een luisterend oor, is betrokken en geeft tijd en aandacht. Naast oog hebben voor de beleving van het ziek zijn of de eenzaamheid, ondernemen ze samen met hun maatje dingen die (nog) wel kunnen. Buddy’s vergroten of versterken de leefwereld en het sociale netwerk van de maatjes.”

Wereld vergroten

Zo gaan sommige buddy’s bijvoorbeeld met hun maatje bij de Hema koffie drinken of ergens een broodje halen en dat op een bankje opeten. Allemaal kleine dingen waardoor ze ervoor zorgen dat de niet zo grote wereld van iemand ietsjes groter wordt.
 
“Niet alleen onze cliënten missen door de coronamaatregelen het contact, ook onze buddy’s missen dat!”, gaat Jolanda verder. Daarom brengen we nu deze fleurige plantjes persoonlijk langs. Uiteraard gebeurt dat op veilige afstand.”

Wilt u ook een buddy (worden)?

Meer informatie is te vinden op de website van Buddy Netwerk.