Home/Actueel / Nieuws/   Aanvragen steunpakket zelfstandig ondernemers (Tozo 2) vanaf nu mogelijk

Aanvragen steunpakket zelfstandig ondernemers (Tozo 2) vanaf nu mogelijk

Publicatiedatum: donderdag, 4 juni 2020

Ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden dreigen te komen, kunnen een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. De regeling was eerst voor de periode van 1 maart tot en met 31 mei 2020, maar is nu met vier maanden verlengd. Ondernemers kunnen Tozo 2 vanaf 1 juni tot en met 30 september 2020 (ook met terugwerkende kracht) aanvragen. Dit kan via dit formulier.

Tozo 2 bestaat, net als Tozo 1, uit twee regelingen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor Tozo 2 komen deels overeen met Tozo 1, maar kent ook verschillen.

Partnerinkomenstoets

De belangrijkste wijziging ten opzichte van Tozo 1 is dat de gemeente (wanneer van toepassing op de situatie) in Tozo 2 rekening houdt met het inkomen van de partner. Het inkomen van de partner telt mee voor het bepalen van de hoogte van de aanvullende uitkering. Komt het huishoudinkomen boven het sociaal minimum? Dan kan geen aanspraak gemaakt worden op Tozo 2 uitkering levensonderhoud.

Lening bedrijfskapitaal

Heeft een zelfstandig ondernemer door de coronacrisis liquiditeitsproblemen? Ook bij Tozo 2 kan een lening voor bedrijfskrediet worden aangevraagd. Voor Tozo 1 en Tozo 2 is dat gezamenlijk maximaal €10.157. Er kan geen beroep op een lening worden gedaan, als surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen.

Niet automatisch bij Tozo 1

Zelfstandig ondernemers die Tozo 1 hebben aangevraagd, krijgen niet automatisch Tozo 2 toegekend. Zij kunnen een verkort formulier invullen zodat het aanvragen minder tijd kost.

Meer informatie? Bekijk dan de pagina Veelgestelde vragen voor ondernemers.