Home/Actueel / Nieuws/   Hitteplan actief in Westland

Hitteplan actief in Westland

Publicatiedatum: woensdag, 24 juni 2020

De temperatuur stijgt vandaag in Westland richting dertig graden. Het warme weer lijkt ook de rest van de week aan te houden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft daarom voor de komende dagen het Nationaal Hitteplan ook voor Westland in werking gesteld. Het hitteplan waarschuwt voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en is een oproep om extra op elkaar te letten.

Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, bewoners van verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Extra aandacht voor kwetsbare mensen

Ook als we afstand houden in verband met de coronamaatregelen, kunnen we er voor elkaar zijn. Let daarom in deze periode bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die hulp kunnen gebruiken, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Ga een keer extra langs, of bel ze op. Beeldbellen kan dan helpen om in te schatten hoe het met iemand gaat. Vraag hoe het gaat en wat u kunt doen.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op;
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Hitte en COVID19

De adviezen van het RIVM over verkoeling met behulp van ventilatoren is aangepast:

  • Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kunt u een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte.
  • Gemeenschappelijke ruimten kunt u verkoelen door plafondventilatoren of airco. Als dat niet kan, kunnen ook losse ventilatoren gebruikt worden. Let op dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.

Meer weten? Kijk op de website van de RIVM.