Home/Actueel / Nieuws/   Houd corona buiten de deur

Houd corona buiten de deur

Publicatiedatum: woensdag, 19 augustus 2020
Afbeelding geeft in het kort weer wat de aanvullende coronamaatregelen van de Rijksoverheid zijn per 19 augustus

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen neemt weer toe en als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet gisteravond aanscherpingen aangekondigd.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) gaat het vooral mis in de privésfeer, achter de voordeur. Bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen. Dat is op dit moment de bron van de meeste besmettingen.

De belangrijkste aanscherping is daarom dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal zes gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.

Van alle maatregelen die vanaf het begin zijn afgekondigd, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies blijft, dus werk zoveel mogelijk thuis.  

Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat vanwege corona of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine. Het OMT heeft geadviseerd dat de periode kan worden teruggebracht van veertien naar tien dagen.  

Verder blijft ook onverkort gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. En kan snel en gericht worden bijgestuurd om de verspreiding tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Op de scholen wordt met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving. Daar hoort bij;  kinderen blijven thuis als ze klachten hebben. Kinderen blijven ook thuis als iemand het gezin positief test op corona. Dat heeft het kabinet op de persconferentie nogmaals onderstreept.