Home/Actueel / Nieuws/   TONK: extra ondersteuning in coronatijd

TONK: extra ondersteuning in coronatijd

Publicatiedatum: donderdag, 11 maart 2021
huizen Ter Heijde

Sommige inwoners van Westland hebben door de coronamaatregelen op dit moment veel minder inkomen. En kunnen wellicht daardoor hun woonkosten niet meer (helemaal) betalen. Kosten die hoe dan ook betaald moeten worden. Voor die mensen is er de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De gemeente Westland krijgt hiervoor geld van het Rijk. Het gaat om een gift, niet om een lening. Uiteraard zijn er wel voorwaarden aan verbonden.

De coronacrisis bedreigt mensen in hun bestaanszekerheid; het water staat veel mensen aan de lippen. Niet alle problemen kunnen worden opgelost door de eerdere steunpakketten, zoals de TOZO. Als gemeente willen we inwoners zoveel mogelijk ondersteunen in deze lastige tijd.

Maatwerk

Het bedrag dat mensen kunnen krijgen, is maatwerk. Het hangt af van de noodzakelijke woonkosten die iemand daadwerkelijk heeft. Een bepaald percentage daarvan moet iemand zelf blijven betalen, en een deel wordt door de gemeente aangevuld.

Bredere ondersteuning

We houden er rekening mee dat inwoners door die terugval in inkomen, ook op andere gebieden problemen hebben gekregen. Denk aan werkloosheid, schulden en psychische problemen. Het is een zware tijd. Daarom biedt de gemeente bredere ondersteuning, waarbij mensen ook op die andere gebieden kunnen worden geholpen.

Periode

Inwoners die denken in aanmerking te komen, kunnen tot 1 augustus 2021 een aanvraag doen. Het gaat dan om een aanvulling op de noodzakelijke woonkosten die tussen 1 januari en 1 augustus 2021 zijn gemaakt. De TONK kan dus ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

Hoe aanvragen

De aanvraag kan naar verwachting vanaf 16 maart digitaal worden gedaan via de pagina TONK. Hier staat ook meer informatie over de voorwaarden.