Home/Actueel / Nieuws/   Dodenherdenking 4 mei

Dodenherdenking 4 mei

Publicatiedatum: vrijdag, 30 april 2021

Dinsdag 4 mei 2021 vindt in Nederland de jaarlijkse Nationale Herdenking plaats. Net als vorig jaar vinden er in verband met de coronamaatregelen nog geen gemeenschappelijke herdenkingsplechtigheden plaats in Westland. Conform de richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het college van Westland besloten wederom een aangepaste kleinschalige 4 mei herdenking te organiseren in 6 kernen.

Monumenten hele dag toegankelijk

In de kernen De Lier, ’s-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen zijn de gemeentelijke oorlogsmonumenten en in Poeldijk het monument op de parochiële begraafplaats op dinsdag 4 mei 2021 de gehele dag toegankelijk voor publiek om te herdenken en/of bloemen te leggen. Op deze manier kan de Westlandse samenleving stilstaan bij gevallenen in de strijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze individuele bezoeken wordt iedereen verzocht de coronamaatregelen in acht te nemen.

Kranslegging namens samenleving zonder publiek

Het officiële moment, in de vorm van een kranslegging namens de Westlandse samenleving, vindt in zes kernen plaats met om 20.00 uur 2 minuten stilte. De kranslegging wordt gedaan door maximaal 3 personen (afgevaardigde van college B en W, lokaal oranje/4mei-comité en Stichting Veteranen Westland) en zonder publiek.

Naaldwijk
Kranslegging door wethouder Varekamp en afgevaardigden van oranjecomité Naaldwijk en Stichting Veteranen Westland.
 
De Lier
Kranslegging door wethouder Gardien-Reinders en afgevaardigden van 4 mei-comité en Stichting Veteranen Westland.

‘s-Gravenzande
Kranslegging door wethouder Vreugdenhil en afgevaardigden van oranjevereniging ’s-Gravenzande en Stichting Veteranen Westland.

Monster
Kranslegging door burgemeester Arends en afgevaardigden van oranjecomité Monster en Stichting Veteranen Westland.

Wateringen
Kranslegging door wethouder Van der Stee en afgevaardigden van oranjecomité Wateringen en Stichting Veteranen Westland.

Poeldijk
Kranslegging door wethouder Abee en afgevaardigden van oranjecomité Poeldijk en Stichting Veteranen Westland om 18.45 uur.

Taptoesignaal

Daarnaast doet gemeente Westland, conform het landelijk initiatief, net als vorig weer een oproep aan alle geoefende koperblazers om op 4 mei om 2 minuten vóór 20.00 uur vanaf zoveel mogelijk plaatsen buiten het taptoesignaal te laten klinken. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. We adviseren alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte.

Vlaginstructie

Hang de Nederlandse vlag halfstok op 4 mei
Op 4 mei hangen in Westland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). Wij vragen u deze vlaginstructie te volgen en thuis de vlag halfstok te hangen.

Hang de Nederlandse vlag uit op 5 mei
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang uitgestoken worden. We hopen dat iedereen in Westland de hele dag de vlag laat wapperen.