Home/Actueel / Nieuws/   Subsidie ‘Jeugd aan Zet’ helpt jongeren door coronacrisis heen

Subsidie ‘Jeugd aan Zet’ helpt jongeren door coronacrisis heen

Publicatiedatum: donderdag, 22 april 2021

Veel Westlandse jongeren hebben het zwaar. Ze missen hun vrienden, het uitgaan, de contacten op school of zijn hun bijbaantje kwijt. Ook al kan er weer iets meer, het is allemaal anders dan het was. Ze kijken uit naar wat wél mag en kan. Met de Subsidieregeling Jeugd aan Zet Westland 2021 daagt de gemeente Westland organisaties uit om nieuwe activiteiten te organiseren op het gebied van sport, cultuur en andere vrijetijdsbesteding. Liefst samen met jongeren.

Het Rijk heeft 58,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor organisaties die activiteiten organiseren voor de jeugd. Van het Westlandse deel heeft het college van b en w besloten om 201.788 euro beschikbaar te stellen voor organisaties in Westland. Voor de verdeling daarvan heeft de gemeente Westland de tijdelijke Subsidieregeling Jeugd aan Zet Westland 2021 opgesteld.

Jongeren mee laten denken

“Wij nodigen organisaties in Westland uit om met creatieve plannen voor activiteiten te komen. Het liefst zien we dat jongeren daarbij betrokken worden. Juist zij weten waar ze op dit moment behoefte aan hebben. Het is goed als zij meedenken over wat er, binnen de beperkingen van de coronamaatregelen, wél leuk en zinvol is om te doen”, zegt wethouder Piet Vreugdenhil.

Een organisatie kan maximaal drie projecten indienen en per project is maximaal 7.500 euro subsidie beschikbaar. Voorwaarde is dat de activiteiten ervoor zorgen dat jongeren de coronatijd mentaal beter doorkomen.

Mentale gezondheid versterken

“Ze zitten al die maanden grotendeels thuis en hun wereld is steeds kleiner geworden. De festivals zijn afgelast, met een groep vrienden bij elkaar komen zit er niet in, sporten en wedstrijden spelen lagen een hele tijd stil”, vult wethouder Vreugdenhil aan. “Voor veel jongeren zijn dat juist de dingen waarmee ze even stoom af kunnen blazen. Zeker wanneer de spanningen thuis oplopen. Gevoelens van eenzaamheid en somberheid steken de kop op. Met ieders inzet kunnen we helpen de mentale gezondheid van jongeren, juist nú, te versterken.”

Indienen tot 1 augustus

Organisaties en instellingen kunnen de subsidie tot 1 augustus 2021 aanvragen via dit aanvraagformulier (pdf, 124kb). U vraagt die uiterlijk vier weken voor aanvang van de activiteit aan. De activiteiten moeten worden uitgevoerd binnen de geldende coronamaatregelen en zijn bedoeld voor jongeren van 13 tot en met 26 jaar.

De volledige Subsidieregeling Jeugd aan Zet Westland 2021 vindt u op deze pagina. Hierin is onder meer beschreven aan welke eisen de aanvraag moet voldoen.