Home/Actueel / Nieuws/   Vernieuwd kerkplein en eerste rit van buurtbus in Ter Heijde

Vernieuwd kerkplein en eerste rit van buurtbus in Ter Heijde

Publicatiedatum: vrijdag, 2 juli 2021

Zaterdagochtend is het vernieuwde Prins Willem III-plein bij de kerk in Ter Heijde officieel in gebruik genomen. Stichting HinT nam in 2019 namens de bewoners het initiatief om dit plein opnieuw in te richten. Het moest een plein worden waar kleine activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals een kerstmarkt, Markt aan Zee en/of een open lucht kerkdienst. De wens was het Prins Willem III-plein het ‘hart van Ter Heijde’ te laten worden en de leefbaarheid  te verbeteren. Door de grote hoeveelheid bestrating en geparkeerde auto’s was het ‘s zomers erg heet op het plein. Inmiddels zijn bomen en struiken geplaatst en mogen auto’s alleen nog maar bij speciale gelegenheden op het plein komen. Ook staat er een laadpaal voor elektrische auto’s naast het plein.

De officiële openingshandeling werd verricht door wethouder Leen Snijders en Jan Boogaard, voorzitter van HinT. Eigenlijk zou de opening al in november 2020 plaatvinden, maar de coronamaatregelen maakten dat onmogelijk. Wethouder Snijders plaatste zaterdag een paaltje op het plein en overhandigde de sleutel hiervan symbolisch aan HinT. Met het paaltje wordt het plein afgesloten voor parkeren, zodat het vrij is om activiteiten te organiseren. Na het officiële gedeelte konden inwoners terecht bij diverse kramen voor bloemen en plantjes en tweedehands boeken. Ook werd informatie verstrekt over de actie Steenbreek, waarbij inwoners gestimuleerd worden hun betegelde tuin te vergroenen. Ook kon de kerk op het plein worden bezocht.

Elektrische buurtbus

Naast de opening van het plein werd ‘De Heijdse Lijn’ gepresenteerd, een buurtbus voor de inwoners van Ter Heijde. Het gaat om een combinatie van openbaar vervoer en doelgroepenvervoer met een milieuvriendelijke elektrische minibus. De bus wordt bestuurd door vrijwilligers en gaat op bepaalde dagen in de week Ter Heijde verbinden met het centrum van Monster. Ter Heijde heeft geen winkels en beperkte voorzieningen. Ook is er al een aantal jaren geen regulier openbaar vervoer, waardoor er geen aansluiting meer is op de buslijnen naar Leijenburg, Den Haag, Naaldwijk en Hoek van Holland. Vanwege de ligging achter de Slaperdijk is de route van en naar Ter Heijde voor senioren, ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen een moeilijk te nemen hindernis. Vooral in de herfst en de winter is het lastig de bult over te komen. Met de buurtbus wil de stichting HinT senioren, ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen uit het sociale isolement halen. De elektrisch aangedreven minibus gaat volledig energieneutraal rijden en krijgt energie via zonnepanelen op het dak van appartementen in Ter Heijde. De bus en zonnepanelen zijn mogelijk gemaakt door crowdfunding, diverse sponsoren, een financiële ondersteuning van het VoordeBuurt Fonds en een bijdrage van de gemeente Westland. Na drie jaar wordt bekeken of de buurtbus de juiste oplossing is. De bus gaat rijden vanaf september.