Home/Actueel / Nieuws/   21 september Wereld Alzheimer Dag. ”De vele gezichten van Dementie”

21 september Wereld Alzheimer Dag. ”De vele gezichten van Dementie”

Publicatiedatum: donderdag, 16 september 2021
Logo Wereld Alzheimer Dag

Ieder jaar is het op 21 september Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema ‘De vele gezichten van Dementie’. Vertegenwoordigers van Zorg- en Welzijnsorganisaties in het Westland en Alzheimer Delft-Westland-Oostland brengen dementie extra onder de aandacht. Dementie is er in vele vormen, zoals Alzheimer, en treft mensen van verschillende leeftijden. Eén van onze doelstellingen is het bekend maken én bieden van mogelijkheden voor mensen met dementie en hun naasten om zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de maatschappij.

In het Westland zijn er ongeveer 1700 mensen met (beginnende) dementie. Dit aantal stijgt naar verwachting tot 3700 in 2040, een verdubbeling in 20 jaar tijd. Dementie is een ziekte waarbij het de hersenen aantast, waardoor iemand steeds verder achteruitgaat. Ondanks wereldwijd onderzoek is er op dit moment nog geen enkele vorm van genezing van dementie gevonden. Of iemand dementie heeft, zie je niet aan het gezicht. Pas in de loop van de tijd zijn tekenen zichtbaar in het gelaat of is het te zien aan de manier van bewegen. Het helpt mensen met dementie enorm als mensen om hen heen begrijpen hoe om te gaan met dementie. Iemand met dementie wil net als iedereen vriendelijk en respectvol benaderd worden, ook als hij of zij het even niet weet of er iets misgaat. Kijk goed naar het gezicht van de persoon met dementie, maak contact, vertel wie je bent en maak een complimentje.

Aandacht voor Dementie tijdens de Wereld Alzheimer Dag

Basisscholen in het Westland zijn benaderd om aandacht te geven aan het thema dementie in de lessen. Kinderen krijgen steeds vaker te maken met een oma of opa met dementie, en soms zelfs helaas ook met een ouder. Kinderen hebben vragen; waarom vergeet opa woorden of gebeurtenissen, waarom verandert het gedrag van oma, waarom, waarom……?

Locaties van dagverzorging en ontmoetingscentra in het Westland doen mee door de bezoekers te vragen een zelfportret te tekenen en/of schilderen of een stukje over zichzelf te schrijven.

Het Alzheimer Café gaat op 20 september na ruim een jaar weer live en krijgt een feestelijk tintje met de titel: ‘Wie wilt u een gezicht geven?’ U kunt uw eigen ervaringen delen of gewoon luisteren en bent daarvoor van harte welkom bij het Hof van Heden, Dijkweg 20, Naaldwijk, aanvang 19.30 uur. Tijdens de Uitzending van ‘In jouw buurt’ komt een inwoner van Westland aan het woord die op jonge leeftijd dementie heeft gekregen.

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september vindt ook de opening van De Geheugenbieb (dementheek) in ’s-Gravenzande plaats, welke door bibliotheek Westland is geïntroduceerd; een plek in de bibliotheek speciaal voor mensen met (beginnende) dementie en/of Alzheimer, de eigen familie, mantelzorgers, professionals en andere belangstellenden. Alzheimer DWO zal een inloopspreekuur verzorgen, afwisselend in de bibliotheek van ’s Gravenzande en Wateringen.

‘Gezichten van dementieondersteuners’

Op donderdag 23 september, 10.00-11.30 uur in de bibliotheek in Naaldwijk, wordt er door samenwerkende organisaties een informatiebijeenkomst verzorgd over de verschillende vormen/gezichten van ondersteuning bij dementie. Aanmelden kan via Bibliotheek Westland

Mantelzorgontmoeting ‘Wandeling Prinsenbos’

Vitis Welzijn nodigt mantelzorgers van mensen met dementie uit voor een rondleiding door het Prinsenbos in Naaldwijk op vrijdagochtend 24 september 10.00-12.00 uur. Een mooie gelegenheid om tijdens een ontspannen wandeling ‘de vele gezichten’ en ervaringen met elkaar te delen. Aanmelden kan door een email te sturen naar mantelzorg@vitiswelzijn.nl

Dementie roept vragen op. Heeft u behoefte aan informatie of een luisterend oor, u kunt zich wenden tot de volgende instanties:

  • Alzheimer Delft Westland Oostland: 06 30594695 of via dwo@alzheimervrijwilligers.nl
  • Pieter van Foreest: 088 1668823 (di 10u-11u en do 15u-16u) of via informatiedementie@pietervanforeest.nl
  • Careyn: 06 22618727 of via n.vanmarrewijk@careyn.nl
  • Vitis Welzijn: 0174-630358 of via info@vitiswelzijn.nl
  • Dagopvang De Wael: 06 15473292 of via info@dagopvangdewael.nl

Organisatie

De organisatie van de Wereld Alzheimer Dag in het Westland is een gezamenlijk initiatief van Vitis Welzijn, Pieter van Foreest, Careyn en  Alzheimer Nederland afdeling Delft-Westland-Oostland. Zij vragen uw aandacht voor dit belangrijke thema.