Home/Actueel / Nieuws/   Braakliggend terrein Honselersdijk krijgt nieuwe invulling

Braakliggend terrein Honselersdijk krijgt nieuwe invulling

Publicatiedatum: donderdag, 9 september 2021

Honselersdijk, 8 september 2021 – 15 nieuwbouwappartementen en commerciële ruimte in de dorpskern

Vandaag zetten wethouder Gardien en directeur eigenaar van Eekhout Bouw hun handtekening onder de ontwikkelovereenkomst voor 15 nieuwbouw-appartementen plus commerciële ruimte in het centrum van Honselersdijk. Dat betekent dat Eekhout Bouw een omgevingsvergunning ontvangt en kan starten met de voorbereiding van het uitvoeren van de woningbouwplannen. Het terrein - dat al 5 jaar braak ligt - krijgt hiermee een nieuwe invulling en dat betekent een einde aan de verpaupering.

Na diverse gesprekken en onderhandelingen tussen gemeente Westland en de ontwikkelaar kan de anterieure overeenkomst - ook wel ontwikkelovereenkomst genoemd - getekend worden. Bouwen in het centrum van een stad of dorp is een lastige opgave en vraagt om goede afspraken tussen de gemeente en de ontwikkelpartij. Chris Eekhout, directeur van Eekhout Bouw, geeft aan: “Nadat wij de locatie 3 jaar geleden van de vorige eigenaar kochten, maakten we een plan en gingen direct in gesprek met de gemeente. Ontwikkelen in de bestaande omgeving is logistiek een lastige opgave, het is totaal anders dan bouwen in een weiland. Je hebt te maken met dure locaties die vaak een klein oppervlak hebben en slecht bereikbaar zijn. De combinatie van steeds verdergaande aanscherping van eisen en regels en de stijgende bouwkosten maakt dat dit project maar net haalbaar is. Gelukkig heeft de gemeente goed meegedacht om dit project mogelijk te maken.”

Maatschappelijk belang

Het terrein in het centrum van Honselersdijk dat met deze ondertekening een nieuwe bestemming heeft, is al 5 jaar braakliggend. Voor veel bewoners en Honselersdijk was dit een doorn in het oog. Door een gebouw neer te zetten van 15 appartementen op de 1e en 2e verdieping en commerciële ruimte op de begane grond, wordt deze ‘lege’ locatie in het centrum letterlijk en figuurlijk ingevuld. Helemaal omdat het gaat om een gebouw dat past in het dorpse karakter van de Dijkstraat. Wethouder Cobie Gardien is blij met deze ontwikkeling: “Braakliggend terrein midden in een dorpskern is allesbehalve wenselijk. Het zorgt voor verpaupering en dat beperkt het woonplezier. Helemaal in tijden dat de behoefte aan woonruimte groot is, is het belangrijk om te bouwen, ook op een locatie waar dat niet altijd gemakkelijk is. Daarom zijn wij blij dat deze uitdaging nu aangegaan wordt.”  

Bijdrage aan de Westlandse woonopgave

In Honselersdijk is er behoefte aan kleine woningen, het woningbouwprogramma van Eekhout Bouw levert hier een belangrijke bijdrage aan. De 15 tweekamerappartementen zijn opgebouwd uit 5 appartementen in het sociale segment, 7 appartementen in het middeldure segment en 3 appartementen in het dure segment. Drie belangrijke doelgroepen worden hiermee bediend. Op de begane grond staan commerciële ruimten gepland. De woningen worden een half jaar voor oplevering in de verhuur aangeboden.