Home/Actueel / Nieuws/   Last onder dwangsom voor schipper

Last onder dwangsom voor schipper

Publicatiedatum: vrijdag, 5 november 2021

De schipper van een schuit die herhaaldelijk betrokken was bij overlastgevende situaties, heeft van burgemeester Arends een last onder dwangsom opgelegd gekregen om te voorkomen dat opvarenden van de schuit opnieuw de openbare orde verstoren en andere personen lastig vallen. Voor iedere keer dat de regels worden overtreden is de schipper € 2.500 verschuldigd, totdat een maximum is bereikt van € 10.000. Daarna kan een nieuwe (verhoogde) last onder dwangsom worden opgelegd. 

Opvarenden van de schuit in kwestie veroorzaakten in de zomer van 2020 en 2021 onder invloed van drank meerdere keren veel (geluids)overlast. Ook werden vanaf de schuit lege bierflesjes, blikjes en een krat in de achtertuin van een woning in Poeldijk gegooid en werd er gevochten. 

Aantasting leefbaarheid en veiligheiddsgevoel

Een schipper mag op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Westland geen handelingen verrichten waardoor voor de overige waterrecreanten, omwonenden en de omgeving hinder of overlast ontstaat. Hetzelfde geldt voor opvarenden.

“Met een grote groep schuitvaren is gezellig, maar het mag niet zo zijn dat door het gedrag van de groep de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van inwoners en recreanten worden aangetast, aldus burgemeester Arends. “Ook op en aan het water moeten we rekening houden met elkaar.”