Home/Actueel / Nieuws/   Wethouder Vreugdenhil opent met mobiele escaperoom nieuwe campagne tegen alcoholmisbruik onder de jeugd

Wethouder Vreugdenhil opent met mobiele escaperoom nieuwe campagne tegen alcoholmisbruik onder de jeugd

Publicatiedatum: donderdag, 11 november 2021
Logo ffserieus

Wethouder Piet Vreugdenhil opende donderdag 11 november jl. samen met Nico van der Lely (hoogleraar en kinderarts), Maarten van der Starre (voorzitter Hockeyvereniging Westland) en de werkgroep Alcoholpreventie de Westlandse escaperoom #FFSERIEUS?! De maatschappelijke escaperoom is een omgebouwde truck waarbij op interactieve wijze het thema ‘alcoholgebruik onder jongeren’ bespreekbaar wordt gemaakt. De truck zal komende maanden langs de scholen en (sport)verenigingen in de gemeente rijden om voorlichting te geven en om jeugd de uitdaging aan te laten gaan om uit de escaperoom te ontsnappen.

Vier jeugdleden van HV Westland wisten bij de opening onder toeziend oog van leden, ouders en andere geïnteresseerden als eerste uit de escaperoom te ontsnappen. Binnen 20 minuten moesten allerlei puzzels en opdrachten worden opgelost om ‘aan de gevolgen van alcoholmisbruik te ontsnappen’. Even daarvoor had wethouder Vreugdenhil de maatschappelijke escaperoom samen met Nico van der Lely en Maarten van der Starre officieel geopend. Eigenlijk zou de escaperoom vorig jaar al langs alle scholen in de gemeente trekken om het thema ‘alcoholgebruik onder jongeren’ aan te kaarten, maar de coronacrisis zorgde voor vertraging.

"Wij zijn heel blij met deze escaperoom. Het is de ijsbreker om met jongeren in gesprek te gaan over gebruik van alcohol op jonge leeftijd. Het draagt bij aan ons ontmoedigingsbeleid alcohol. Bewustwording van alcoholmisbruik bij jongeren én hun ouders is hierbij heel belangrijk.”, aldus een betrokken wethouder.

Maatschappelijke escaperoom

De innovatieve escaperoom, met een vaak lastig bespreekbaar thema is gericht op de Westlandse jeugd van 12 tot en met 15 jaar. De interactieve ervaring nodigt de jeugd, samen met een aanvullend lesprogramma en nazorg door professionals, uit om over alcoholgebruik in gesprek te gaan. Scholen en verenigingen in de gemeente kunnen gratis gebruik maken van de escaperoom en natuurlijk is de deelname voor de jeugd ook kosteloos. (Sport)verenigingen en scholen kunnen zich ook aanmelden voor het programma.

“Deze campagne komt als geroepen. We zien op onze vereniging dat het echt nodig is om jeugdleden, maar ook ouders bewust te maken van alcoholmisbruik. In deze escaperoom worden de jeugdleden op de perfecte manier bereikt”, aldus een enthousiaste voorzitter Van der Starre.

Samenwerking

De #FFSERIEUS?! escaperoom is in opdracht van Gemeente Westland gerealiseerd en bouwt voort op een eerdere bewustwordingscampagne rondom ‘alcoholgebruik onder jongeren’. Voor de uitvoering van het project werkt de gemeente samen met een aantal externe partijen waaronder GGD Haaglanden, Vitis Welzijn en Brijder.