Home/Actueel / Nieuws/   Woningzoekende register nieuwbouw Westland werkt

Woningzoekende register nieuwbouw Westland werkt

Publicatiedatum: maandag, 8 november 2021

Het woningzoekende register nieuwbouw van de gemeente Westland bestaat al jaren. Het werd in leven geroepen om te zorgen voor een eerlijke verdeling van nieuwbouwwoningen. Met de krapte op de woningmarkt is de noodzaak van dit register steeds groter. De gemeente werkte de afgelopen jaren hard aan nieuwe afspraken met woning ontwikkelaars en ziet daar nu de resultaten van. Het register werkt.

Het woningzoekende register nieuwbouw bestaat al sinds 2005. Toen vond de gemeente het al belangrijk om zorg te dragen voor een eerlijke verdeling van nieuwbouw koopwoningen. Onder het motto ‘gelijke kansen voor alle woningzoekenden’ werd het register opgezet. Inmiddels staan er ruim 6.000 geïnteresseerde woningzoekenden ingeschreven en heeft de gemeente afspraken met het grootste deel van de nieuwbouwontwikkelaars in Westland.

Steeds betere afspraken en samenwerking 

Het doel van de gemeente Westland is om alle nieuwbouwwoningen te verdelen via het woningzoekende register nieuwbouw. Zo hebben alle woningzoekenden een eerlijke kans op een passende nieuwbouwwoning. Daarvoor is het van groot belang dat alle nieuwbouwprojecten via het register aangeboden worden. Dat is in het belang van de maar liefst 6.000 ingeschreven zoekers. Ben van der Stee, wethouder wonen: “Het register werkt ontzettend goed en dat is erg belangrijk nu het steeds moeilijker wordt om een woning te vinden. Steeds meer ontwikkelaars sluiten overeenkomsten met ons af en bieden hun nieuwbouwwoningen via het register aan. Dat merken we, want we zien steeds meer mensen die al geruime tijd staan ingeschreven van de lijst verdwijnen.”

Hoe werkt het register

Iedereen kan zich inschrijven bij het woningzoekende register nieuwbouw. Voor € 19,00 staat een woningzoekende een jaar lang ingeschreven. Ontwikkelaars laten op hun beurt via de website weten dat zij gebruik maken van het woningzoekende register nieuwbouw. Aan het einde van een inschrijftermijn maakt de gemeente een rangschikking op wel en niet ingeschreven en voor degene die wel ingeschreven staan op de duur van inschrijven. Hoe langer men staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt om in aanmerking te komen voor een nieuwbouw koopwoning.

Het Lierkwartier, een mooi voorbeeld

In de huidige woningmarkt is er veel behoefte aan betaalbare koopwoningen voor starters. Voor deze doelgroep is het extra moeilijk is om een woning te vinden. Cobie Gardien, wethouder planontwikkeling over het Lierkwartier: “De aankondiging van de 47 betaalbare woningen - waarvan 42 sociale koop - in het Lierkwartier was goed nieuws. Deze woningen zijn ideaal voor starters. De verkoop start 16 november en dan kunnen alle ingeschreven woningzoekenden in het register aangeven voor welke woningen zij in aanmerking willen komen. Voor deze mensen is er geen stress van eventuele willekeur, want het systeem werkt met de inschrijfduur. Zo krijgt iedereen een eerlijke kans op een nieuwbouwkoopwoning.”