Home/Actueel / Nieuws/   Aftrap Aardwarmteproject Maasdijk: schop in de grond op weg naar duurzame warmte

Aftrap Aardwarmteproject Maasdijk: schop in de grond op weg naar duurzame warmte

Publicatiedatum: woensdag, 9 maart 2022
Tarek Hopman (business ontwikkelaar), Jacco Besuijen (voorzitter warmtecoöperatie Maasdijk),wethouder Pieter Varekamp (gemeente Westland) en Marco van Soerland (directeur warmte HVC).

Dinsdag 8 maart gaf Pieter Varekamp, wethouder energietransitie, samen met Dion van Steensel (algemeen directeur HVC) en Jacco Besuijen (voorzitter van het bestuur warmtecoöperatie Maasdijk) het startsein voor het Aardwarmteproject Maasdijk. Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen mee te verwarmen. De aardwarmte wordt gebruikt door de tuinders in de regio die ervoor kiezen hun kassen duurzaam te verwarmen, maar richt zich ook op inwoners die geen aardgas meer willen gebruiken.

“Vanuit duurzaamheid is in Westland gestart met aardwarmte. En gezien de onzekerheid, zowel beschikbaarheid en prijs van huidige fossiele bronnen, is aardwarmte nu nog interessanter. Met de start van de werkzaamheden van de aardwarmtebron en de realisatie van het warmtecluster komt aardwarmte breed beschikbaar. En dat is goed voor de toekomst van de glastuinbouw in Westland” licht Pieter Varekamp toe.

HVC heeft eerder in samenwerking met diverse partijen het aardwarmteproject Trias Westland met twee aardwarmtebronnen op 2,3 kilometer diepte in Naaldwijk gerealiseerd. Trias Westland is een aardwarmtebedrijf van en voor de ondernemers in de Westlandse glastuinbouw. De geproduceerde warmte uit Trias Westland leveren we aan tuinders en woningen (Lierkwartier) in de directe omgeving. De samenwerking met ondernemers in de aanpak van Trias Westland heeft geresulteerd in een groot draagvlak onder glastuinbouwbedrijven, overheden en financiers.

Meer informatie hierover vindt u op de website van HVC: Aftrap aardwarmteproject Maasdijk: schop in de grond op weg naar duurzame warmte | Aardwarmte Maasdijk