Home/Actueel / Nieuws/   Brief burgemeester: Een woord van dank aan de Westlanders

Brief burgemeester: Een woord van dank aan de Westlanders

Publicatiedatum: donderdag, 7 april 2022

Ouders herkennen het gevoel misschien nog wel: na een aantal weken op een roze wolk te hebben gezeten, moet je op een zeker moment weer aan het werk. De kleine hummel laat je voor de eerste keer achter in ‘vreemde’ handen. Een paar jaar later weer als hij of zij voor het eerst voorzichtige stapjes zet op de kleuterschool…

Even zag ik weer voor me hoe ik míjn kinderen voor het eerst naar ‘de grote school’ bracht en achterliet in de veilige en bekwame handen van het onderwijzend personeel. Je weet dat het goed is, maar moet toch even de emoties wegslikken als de kleine achterblijft in een vreemde omgeving. 

Kun je je voorstellen hoe dat voor een moeder uit Oekraïne is die onder de dreiging van het gevaar voor het eigen gezin met de kinderen op de vlucht is geslagen? Na een onzekere tocht en ook nog eens door verschillende landen, komen ze in Nederland aan. Manlief, vrienden, ouders, broers en zussen zijn nog in Oekraïne. Leven ze nog? Hebben ze eten? Kunnen ze telefoneren, iets van zich laten horen? Als moeder heb je op dat moment alleen de kinderen. En die breng je - omdat het goed is - op 4 april voor het eerst naar school in Monster.

Wat een lef en een vertrouwen van de Oekraïners om deze stappen nu al te durven zetten. Wat ontzettend mooi dat na weken hard werken door onderwijsorganisaties de eerste dertig Oekraïense kinderen nu al naar school kunnen in Westland. 

Niet alleen het onderwijsveld, maar ook heel veel andere Westlandse organisaties, particulieren en bedrijven, zetten zich met hart en ziel in om de Oekraïense vluchtelingen een warm en veilig onderkomen te bieden. Via deze weg wil ik u laten weten dat ik ontzettend trots ben op de wijze waarop de Oekraïense vluchtelingen gastvrij, empathisch, met overweldigende inzet en een enorm doorzettingsvermogen welkom zijn geheten in onze gemeente. 

Dat we in Westland in staat zijn om voor honderden mensen binnen enkele weken een compleet vangnet te creëren, is niet genoeg voor de gehele Oekraïense bevolking, maar maakt wel het verschil voor hen hier in Westland. Heel veel dank en waardering aan alle Westlanders die daaraan een bijdrage hebben geleverd, op wat voor manier dan ook. Samen maken we het verschil op de korte, maar als het moet ook langere termijn.

Bouke Arends 

Burgemeester van Westland