Home/Actueel / Nieuws/   Reizende tentoonstelling – OPEN over depressiviteit

Reizende tentoonstelling – OPEN over depressiviteit

Publicatiedatum: vrijdag, 10 juni 2022
foto opening tentoonstelling open over depressiviteit

Vanmiddag is de tentoonstelling OPEN over depressiviteit officieel geopend door wethouder Barend Rombout. Eén op de vijf jongeren krijgt te maken met depressieve klachten, maar lang niet iedereen praat daarover. De gemeente Westland wil daar verandering in brengen. Daarom staat de tentoonstelling van stichting Open mind nu in Naaldwijk en later in ‘s Gravenzande. In de tentoonstelling vertellen dertig jongvolwassenen hun verhaal over depressiviteit.

Rombout legt uit dat de gemeente Westland jongeren met depressieve gevoelens wil helpen. “Niemand staat er alleen voor. Samen met het Sociaal Kernteam Westland, Doel Delfland, Bibliotheek Westland en Vitis Welzijn wil de gemeente het gesprek over depressiviteit op gang brengen. Er is goede hulp beschikbaar vanuit de verschillende professionele organisaties in Westland. Ook de omgeving van jongeren heeft hierbij een belangrijke rol. Jongeren praten niet makkelijk over hun depressieve gevoelens. Terwijl het praten wel kan helpen, al is het om de juiste hulp te vinden. Deze tentoonstelling laat zien dat erover praten mag en kan.“

Tentoonstelling

De tentoonstelling OPEN over depressiviteit toont een groep van dertig ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar. In combinatie met sterke foto’s zijn de jongvolwassenen zelf aan het woord. Ze vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hiermee omgaan en hoe hun omgeving hen kan helpen.

De tentoonstelling is een langere tijd te vinden in het Westland. De reizende tentoonstelling is gratis te bezoeken tot maandag 27 juni in Naaldwijk op de hoek van de Heerenstraat en Molenstraat. Vanaf dan is de tentoonstelling gedurende drie maanden te zien in de bibliotheek in ‘s-Gravenzande. Deze binnen tentoonstelling wordt 27 juni geopend door een lezing van Elsbeth Kuysters over de mentale gezondheid van jongeren.

Lokaal Preventie Akkoord

OPEN over depressiviteit is onderdeel van het Lokaal Preventie Akkoord. Bewegen en gezond eten, een rookvrije generatie, verlaging van alcoholgebruik en mentaal lekker in je vel zitten, zijn vier punten uit het Lokaal Preventie Akkoord van gemeente Westland. In dit akkoord staat beschreven hoe de gemeente samen met haar partners gaat werken aan deze punten. Tijdens de tentoonstelling OPEN over depressiviteit wordt er aandacht geven aan de mentale gezondheid en  goed in je vel zitten.

Lees meer over de tentoonstelling op de website: www.stichtingopenmind.nl/westland-open-over-depressiviteit