Home/Actueel / Nieuws/   ‘Kamers met Aandacht’ gezocht voor jongeren

‘Kamers met Aandacht’ gezocht voor jongeren

Publicatiedatum: vrijdag, 26 augustus 2022

Gemeente Westland doet mee aan 'Kamers met Aandacht'. Dit is een nieuwe woonoplossing voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten, maar niet thuis en ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Kamers met Aandacht zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

Kamers met Aandacht?

Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. De voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. Het doel is om de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met professionele hulp van de zorgaanbieder.

“Altijd voor een ander klaarstaan, dat vind ik het mooie aan Westlanders.” vertelt wethouder Barend Rombout. “Ik ben blij dat dit initiatief nu ook van start gaat in Westland. De eerste kamer is zelfs al verhuurd. Mijn oproep aan de inwoners is dan ook: helpt u graag mensen en heeft u een kamer over? Misschien is Kamers met Aandacht dan iets voor u. Iedereen kan een Kamer met Aandacht aanbieden en bijna iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar.”

Persoonlijke aandacht

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal zelfstandig kunnen wonen. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

Zorgvuldige match

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een daginvulling en geen problemen die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

Kamers met Aandacht is al eerder in andere steden gestart en heeft inmiddels zeventig jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Westland om een pilot van twee jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met de lokale zorgaanbieders op zoek gaat naar kamers voor jongeren uit Westland.

Nieuwsgierig geworden?

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl, contact opnemen via info@kamersmetaandacht.nl of via 06-11134685.