Textielrace Westland groot succes

Maar liefst 8.374 kilo textiel dat opnieuw gebruikt kan worden: dat is het geweldige resultaat van de Textielrace 2023. Leerlingen van vijf Westlandse basisscholen deden de afgelopen weken mee aan deze wedstrijd, die gewonnen is door De Aventurijn in Maasdijk.

Samen met docenten en buurtbewoners zamelden zij van 4 tot 28 september zoveel mogelijk textiel in. Bijvoorbeeld door textiel aan huis op te halen dat inwoners online hadden aangemeld. Maar ook door kledingruilen te organiseren of kleding te repareren. Zo verdienden zij punten. De Maasdijkse basisschool De Aventurijn verzamelde de meeste punten en wint de hoofdprijs: een schoolreisje naar Museon-Omniversum.

Alle textiel een tweede leven

Stichting RataPlan haalde al het ingezamelde textiel op en sorteerde het. Een deel ervan is nu in hun kringloopwinkels te vinden. Textiel dat niet meer draagbaar was, is doorgegeven aan duurzame bedrijfjes als i-did en The Wardrobe Flip. Zij maken er bijvoorbeeld etuis, tassen of nieuwe kleding van. Zo krijgt al het textiel een tweede leven.