Tour de France Femmes avec Zwift 2024

In Parijs is vandaag de route bekendgemaakt van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. ’s Werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen gaat voor het eerst van start in het buitenland. De eerste twee dagen start de wedstrijd in Nederland voor drie etappes: op 12 augustus Rotterdam-Den Haag en op 13 augustus Dordrecht-Rotterdam en een individuele tijdrit in Rotterdam. Op 12 augustus komt de route ook door het Westland.

De derde editie van de Tour de France avec Zwift duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus. Er zijn acht etappes. Het is een samenwerking tussen de grote steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht en de doorkomstgemeenten, zoals Westland. Samen organiseren we een voor iedereen toegankelijk evenement.

Eerste etappe, Rotterdam-Den Haag (138 km)

De basis van de route is vandaag onthuld tijdens de presentatie in het Palais des Congrès in Parijs. De Grand Départ vindt op maandag 12 augustus plaats in Rotterdam, naast het Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark. De openingsetappe is 138 kilometer en eindigt na passages door het Westland met een grote ronde in Den Haag. De finish is in Kijkduin, aan de voet van de duinen en het strand.

Tweede etappe, Dordrecht-Rotterdam (73 km)

Op dinsdag 13 augustus staan er twee ritten op het programma. In de ochtend eerst de tweede etappe over een afstand van 73 kilometer van Dordrecht naar Rotterdam. De route gaat via de molens van Kinderdijk, de Alblasserwaard en de zuidelijke rand van Rotterdam. De start is op het Energieplein in Dordrecht, de finish op de Boompjes in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug.

Derde etappe, individuele tijdrit Rotterdam (6 km)

De Erasmusbrug is ook het middelpunt van de derde etappe, een individuele tijdrit van 6 kilometer in de middag. Een razendsnel parcours dwars door de stad. De route start bij de Erasmusbrug, gaat over de Coolsingel en het Hofplein. Onderweg gaan de wielrenners over de Erasmusbrug en Willemsbrug en de finish is opnieuw op de Boompjes.

Na Rotterdam naar Valkenburg

Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de Tour de France Femmes avec Zwift naar Zuid-Limburg. De vrouwen-Tour eindigt op zondag 18 augustus op l’Alpe d’Huez. Daar wordt duidelijk wie de opvolger wordt van de winnaars van de eerste twee edities, Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).

Stadsprogramma op 11 augustus

Het Nederlandse Tourfeest barst al het weekend voor de Grand Départ los met een uitgebreid stadsprogramma in Rotterdam op zondag 11 augustus. Er zijn toertochten en bezoekers kunnen zelf over het Tourparcours fietsen. Ook in Westland is er in aanloop naar het evenement een leuk programma in het teken van de fiets. Hierover volgt later meer informatie.

Westlandse mentaliteit

De Westlandse wethouder Sport, Anko Goudswaard is enthousiast over het evenement. “Het is geweldig dat de Tour de France Femmes avec Zwift ook door het mooie Westland komt. Zo kijkt straks de wereld mee en krijgen we de kans om een mooi stukje Westland te tonen. We willen dit topsportevenement beleven samen met de Westlanders. Hoe we dit gaan doen, daar gaan we eens goed voor zitten. Wij willen de wielrensport nog populairder maken en nog meer Westlanders aanzetten om ook te bewegen. We gaan er een sportief en inspirerend evenement van maken dat voor iedereen toegankelijk is!”

Rotterdamse trots

De Rotterdamse wethouder Sport, Faouzi Achbar, is trots op de start van de Tour de France Femmes avec Zwift in Rotterdam. “Ik kijk uit naar dit feest waar iedereen welkom is. Of je nu al kunt fietsen of niet. We geven de wielrensters het podium dat ze verdienen. Een bron van inspiratie voor meisjes en vrouwen om de sport ook te proberen of wat vaker de fiets te pakken. En door de samenwerking met Den Haag, Dordrecht, de doorkomstgemeenten en de Metropoolregio kleuren we straks niet alleen onze steden, maar de hele provincie geel”.

Website

Alle informatie over de Nederlandse Grand Départ is verzameld op de website www.letourfemmes-rotterdam.nl die vandaag online is gegaan. Hier vind je de routes van de etappes en alles over de deelnemende steden.