Westlandse stranden klaar voor de zomer!

Van het neerzetten en legen van honderden prullenbakken tot de strandopgangen vrijhouden van zand: elke lente wordt het strand helemaal zomerklaar gemaakt. De coördinator van de gemeente Westland geeft een kijkje achter de schermen en vertelt welke nieuwe voorzieningen bezoekers dit jaar kunnen verwachten.

“De werkzaamheden starten in maart en duren tot halverwege mei”, zegt zij. “Voor 1 april staan de grote groenblauwe afvalboeien op het strand. Daarna volgen de toiletten en de gele afvalbakken. “Dat laatste is een klus op zich, want dat zijn er meer dan 300. Ook plaatsen we de paaltjes voor gratis zonnebrandcrème terug, net als de herkenningspalen met figuren van dieren of speelgoed erbovenop. Die helpen kinderen hun plekje terugvinden.”

Veiligheid voor zwemmers

Wat sinds dit jaar niet meer hoeft, is het terugplaatsen van dampalen. Die geven aan waar de strekdammen zijn. Belangrijk, want het is gevaarlijk om daar vlakbij te zwemmen. “Tot vorig jaar haalden we die palen na de zomer weg, want bij hevige storm werden ze de zee ingesleurd. Daarom hebben we nu nieuwe, grotere dampalen. Die staan diep in het zand verankerd en kunnen het hele jaar blijven staan.”

Heel veel afval

Als de voorbereidingen erop zitten, begint het onderhouds- en beheerwerk. “Het werk op het strand is nooit klaar. Denk aan het opruimen van zwerfafval en zeewier, het zandvrij houden van de strandopgangen, het verwijderen van uitwerpselen van honden en paarden, maar ook het bijvullen van zonnebrandcrème.”

In de zomer worden elke dag alle prullenbakken geleegd en wordt het strand met een beachcleaner gereinigd. Die zeeft afval uit het zand. In jaren met veel warme dagen wordt in totaal zo’n 400.000 kilo zwerfafval per jaar verwerkt, waarvan het meeste in de zomer.

Gelukkig weten de meeste mensen de afvalbakken dus goed te vinden. Toch duurt de strijd tegen zwerfafval voort. Vooral sigarettenpeuken zijn hardnekkige boosdoeners. “Mensen drukken ze uit in het zand en laten ze liggen. Niet iedereen weet dat er plastic in zit en daardoor nooit helemaal vergaan. Het is ook niet prettig voor andere strandbezoekers. Kleine kinderen komen ze bijvoorbeeld tegen als ze in het zand spelen.”

Nieuwe voorzieningen

Dit jaar zijn er verschillende nieuwe voorzieningen. Zo hebben bijna alle strandopgangen nieuwe bankjes gekregen en er staan nu ook picknicktafels op de stranden en strandopgangen. Bovendien kunt u voortaan parkeergeld betalen via de QR-code op het parkeerkaartje, waardoor u niet meer in de rij hoeft te staan bij de betaalautomaat. Al blijft het slim om met de fiets te komen, want op de wegen naar het strand en rondom de parkeerterreinen kan het erg druk zijn.

Voor iedereen toegankelijk

Ook het vergroten van bereikbaarheid voor mensen met een lichamelijke beperking is een belangrijk doel. “Vorig jaar startte daarvoor een proef met de Mobi-Mat. Dat is een flexibel pad waardoor mensen met een rollator of rolstoel makkelijker het strand op kunnen. We merkten dat hij niet altijd goed bleef liggen. We verlengen daarom de proef, want we vinden het belangrijk dat het strand voor iedereen goed toegankelijk is. Het strand is het mooiste stuk Westland dat er is. Het geluid van de zee, het weidse uitzicht. Daar moet iedereen van kunnen genieten. Laat het warme weer maar komen!’